Kultura

Počinje prijavljivanje za upis na DUNP

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru sutra počinje prijavljivanje kandidata za upis u prvu godinu osnovnih i integrisanih akademskih studija. Dokumenta se predaju do petka, 21. juna.Ove godine indeks  Državnog univerziteta  na 19 akreditovanih studijskih programa dobiće 959 studenata, iz budžeta će se finansirati  684 studenata prve godine, a 275 biće na samofinansiranju.

Prijemne ispite budući brucoši polagaće 27. i 28. juna, dok će 4. jula biti objavljena konačna rang lista. Od 8. do 12. jula treba da se završi upis. Kandidati koji konkurišu za upis, uz prijavu predaju fotokopije svedočanstva sva četiri razreda završene srednje škole i fotokopiju diplome o završnom, odnosno maturskom ispitu, dok  originalna dokumenta podnose na uvid.

Takođe, prilikom prijavljivanja prilaže se i dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita. Prema kvoti koju je odobrila Vlada Republike Srbije i objavljenom konkursu za upis u prvu godinu osnovnih i integrisanih studija, preko 70 odsto studenata Državnog univerziteta u NovomPazaru školovaće se o trošku budžeta.

Na Departmanu za pravne nauke ima 80, a na Departmanu za ekonomske nauke, gde se izučavaju ekonomija i poslovna informatika, biće 120 mesta.Departman za filozofske nauke (u čijem sastavu su studijski programi: Psihologija i Vaspitač u predškolskim ustanovama) imaće 75, a Departman za filološke nauke (Srpska književnost i jezik i Engleski jezik i književnost) 65 brucoša.

Na matematičkim naukama planiran je upis 170 studenata. Na Departmanu za tehničke nauke i studijskim programima: Računarska tehnika, Arhitektura, Građevinarstvo i Softversko inženjerstvo ima ukupno 234 mesta.  Na hemijsko-tehnološkim naukama predviđen je upis 50 brucoša.

Departman za biomedicinske nauke, (studijski programi: Biologija, Rehabilitacoja i Sport i fizičko vaspitanje), imaće ukupno 105 novih studenata.Na Departmanu za biotehničke nauke u Sjenici i studijskim programima: Agronomija i Prehrambena tehnologija upisaće se 60 brucoša i reč je o budžetskim mestima.Studenti koji budu imali status samofinansirajućih, školarinu će plaćati između 50.000 i 60. 000 dinara, zavisno od toga koji studijski program odaberu.

Podeli