Categories: DruštvoPolitikaVesti

Usvojen Predlog zakona o dualnom modelu studija, elektronskoj trgovini, izvršenju

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, čija će primena doneti niz koristi za visokoškolske ustanove, poslodavce i studente, saopšteno je posle jučerašnje sednice Vlade.

“Vodeći se pozitivnim iskustvima evropskih zemalja, ustanovljena je potreba da se u domaćem sistemu visokog obrazovanja omogući organizovanje dualnog modela studija, koji bi bio dovolno opšti, ali istovremeno fleksibilan i koji bi mogao da se primenjuje u zavisnosti od potreba visokoškolskih ustanova koje nude akademsko i strukovno obrazovanje, a zainteresovane su da njihovi studenti stiču znanja i kroz učenje kroz rad u kompanijama, tako da taj rad bude vrednovan putem školarina, stipendija ili na neki drugi način”, kaže se u saopštenju.

Vlada smatra da će primena dualnog modela studija doprineti razvoju istraživanja i inovacija, jer manje kompanije često nisu u mogućnosti da formiraju istraživačko-razvojne timove, prvenstveno zbog nedostatka odgovarajućeg kadra, tako da studenti dualnog modela mogu biti spona koja bi kompanijama ukazala na savremena dostignuća i podstakla saradnju univerziteta i kompanija na realizaciji naučno-istraživačkih projekata.

Na današnjoj sednici usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini, kojim se ta oblast usklađuje sa zakonodavstvom Evropske unije, a time unapređuje pravna sigurnost, bliže reguliše poslovanje, kao i zakonske obaveze pružaoca usluga informacionog društva.

Usvojen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, čija je jedna od najvažnijih novina da se jedina nepokretnost fizičkog lica ne može prodati radi namirenja potraživanja iz komunalnih i srodnih usluga, ako je to potraživanje manje od pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja predloga za izvršenje. Takođe su znatno uvećani pragovi zarada plata i penzija, odnosno iznosi koji su zaštićeni od mogućnosti izvršenja, čime će se sprečiti da se na taj način ugroze osnovne potrebe za život dužnika.

Vlada Srbije usvojila je takođe Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava i grada u junu 2019. godine i za te namene izdvojila ukupno 400 miliona dinara.

Na predlog premijerke Ane Brnabić, Vlada je podnela zahtev Skupštini Srbije za održavanje vanrednog zasedanja, sa četiri tačke dnevnog reda: Predlog zakona o nauci i istraživanjima, Predlog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije Projekta izgradnje infrastrukturnog koridora Autoputa E-761, deonica Pojate-Preljina, Predlog zakona o komunalnoj miliciji i Predlog zakona o izmeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, dodaje se u saopštenju sa sednice Vlade.

 

izvor: Novosti

foto: Panoramio

Podeli

Katarina Radovic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

15 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

22 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

22 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

22 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

22 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

22 hours ago