Kultura

Promovisana zbirka priča “Bez Dragi moji”

U Multimedijalnom centru promovisana je zbirka priča pod nazivom “Bez Dragi moji” književnice iz Beograda, Lidije Ćirić. Knjiga, između ostalih, obrađuje važne životne teme koje se tiču ženske populacije, a do sada je promovisana u brojnim gradovima u zemlji.

Riječ je o knjizi koja na eksplicitan način oslikava sve emotivne i egzistencijalne uzlete i padove s kojima se suočava žena u savremenom društvu. Sastoji se od petnaestak priča i jednog uvodnog poetskog prologa, jer je autorica između ostalog i pjesnikinja. Porodica, žene, muškarci, brak, rat, politika, život neke su od tema koje se prpliću njenoj knjizi, ali su tu i teme ubistva i samoubistva.

“Sve što čini život sažeto je u knjizi, jedna junakinja provlači se kroz sve te priče u knjizi tako da mnogi koji su pročitali knjigu imaju osjećaj da je roman” kaže autorica Lidija Ćirić.

Do sada je objavila roman Rekvijem za jedan dan, knjigu pjesama Кabanica za suze, poetski manifest Prava Beograđanka, i zbirku priča Bez Dragi moji, objavljivala je pjesme i priče u književnim časopisima i kako kaže odabrala je pravi period da uđe u svijet književnosti.

” Od 2015. sam u književnosti i prija mi, taman na vrijeme, kada žena treba da počne da piše”, kaže autorka.

Glavna junakinja zbirke je žena po imenu Kili, propovjeda, provocira, smeje se od srca, ali nas u nekim momentima tjera i da se začudimo nad neminovnim tokovima ljudske egzistencije. O knjizi i pisanju Lidije Ćirić na promociji su govorile književnica Ajša Bahović Latifović i urednica u novopazarskoj galeriji  Amra Hodžić Jejna. Čitanje odlomaka i samu promociju pratio je nastup Besima Habibovića na gitari.

Podeli