DruštvoVesti

Procena štete od poplava još uvek u toku

„Odlukom Vlade Republike Srbije proglašeno je stanje elementarne nepogode u Novom Pazaru, čime će se omogućiti sanacija oštećenja uz pomoć bespovratnih državnih sredstava“, rečeno je nakon sednice Štaba za vanredne situacije, koja je danas održana. Procena štete od prošlonedeljnih poplava je još uvek u toku, a higijensko epidemiološka situacija u Novom Pazaru je još uvek nestabilna.

Na današnjoj sednici analizirana je situacija nakon proglašenja vanredne situacije. Donet je zaključak da još uvek ima mesta u Novom Pazaru na kojima su poplave napravile šetetu, a naloženo je javnim i privatnim preduzećima da nastave sa sanacijom po prijavama građana. U toku je procena štete, na infrastrukturi, stambenim i privrednim objektima, ali i na poljoprivrednim gazdinstvima.

“Za Novi Pazar i građane je bitno što je u Novom Pazaru proglašeno stanje elementarne nepogode i to zahvaljujući zalaganjima potpredsednika Vlade i ministra Rasima Ljajića. To je bitno jer je će primeniti zakon o obnovi nakon elemntarne i druge nepogode, gde će Vlada nakon naših preliminarnih izveštaja uraditi državni plan i program obnove, kako za stambene objekte , tako i za infrastrukturu. Korist će imati građani, koji su pretpreli šetetu na svojim objektima, ali ćemo dobiti i bespovratna sredstva za mostove, klizišta puteve itd. “, rekao je rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije Naser Crnovršanin.

Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić kaže da je Higijensko epidemiološka situacija u Novom Pazaru pod kontrolom.
“Higijensko-epidemiološka situacija u Novom Pazaru je i dalje nestabilna. Mi kao Zavod za javno zdravlje preduzeli smo sve protiv epidemijske mere id a smo uspešno radili najbolji je pokazatelj to što nemamo povećan broj obolelih od crevnih i drugih zaraznih bolesti. Obišli smo sva poplavljena područja i individualne objekte kojih je bilo 48. Podelili smo dezinfekciona sredstva i gde je bilo potrebno izvrešna je dezinfekcija”, rekao je Spahić.

On dodaje da je još uvek na snazi zabrana upotrebe vode na seoskom području, dok je gradska voda hemijski i bakteriološki ispravna za piće.

Podeli