DruštvoVesti

Uspešna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi

 Akciju dobrovoljnog davalaštva krvi koja je danas sprovedena u Novom Pazaru i ovoga puta organizovao je Institut za transfuziju krvi Srbije sa novopazarskim Crvenim krstom. Novopazarci su se odazvali u velikom broju a organizovano su došli i iz Policijske uprave Sjenica kao i Policijske uprave Novi Pazar. Do 14h , do kada je i trajala akcija, prikupljeno je oko 60 jedinica krvi.

Kada su u pitanju ovakve organizovane akcije u poslednje vreme sve više se mladih uključuje i daje krv. Bekr Hasanović kaže da mu ovo nije prvi put da dobrovoljno daje krv i da je svestan značaja ovakvih akcija sa čime se slaže, takođe dugogodišnji davalac krvi, Enes Međedović.

Krv su danas dali i policajci PU Novi Pazar a organizovano su došli i iz PU Sjenica.”Ovakvih akcija treba da ima više jer na ovaj način pomažemo nekome kome je krv potrebna”, kazao je policajac PU Sjenica, Igor Gobeljić.

Doktorka Slavica Jovanović iz Instituta za transfuziju krvi Srbije je zadovoljna je današnjim odzivom dobrovoljnih davalaca krvi. “Mi se trenutno nalazimo u periodu kada su nam smanjene rezerve krvi i u prethodnom periodu u principu je bilo više potreba nego ljudi koji su davali krv pa nam je svaka jedinica zlata vredna”, kazala je dr Jovanović.

Ona je naglasila da svaka osoba koja dođe da da krv mora proći određenu proceduru i lekarski pregled od merenja krvnog pritiska, analize krvi, pregleda pluća itd, da bi se ustanovilo da može da da krv.

Ono što je primetno kada su u pitanju dobrovoljni davaoci krvi jeste to da se u poslednje vreme sve više ženska populacija uključuje u ovakve akcije .

 

B.V.

Podeli