DruštvoVesti

Najbolji učenici u poseti Srebrenici

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je studijsko putovanje za najbolje učenike srednjih škola iz Novog Pazara,Tutina i Sjenice u nastavi na bosanskom jeziku. Učenici su u pratnji svojih profesora posjetili Memorijalni centar –Potočari i tom prilikom obišli mezarje i odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida u Srebrenici.

U sklopu studijskog putovanja održan je historijski čas u Dokumentacionom centru gdje su pogledali i polusatnu video projekciju “Jedna sedmica u julu“.

Učenici su imali priliku posjetiti “Spomen sobu” gdje su imali priliku da vide više različitih izložbi, kao i stalnu postavku”Srebrenički genocid -neuspjeh međunarodne zajednice”.

Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici izvršile su srpske oružane snage početkom jula 1995. godine i smatra se jednim od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Bošnjačko nacionalno vijeće proglasilo je 11. jul za Dan sjećanja.U Srebrenici koja je bila proglašena zaštićenom zonom UN pod komandom holandskog bataljona ubijeno je 8372 Bošnjaka, a prisilno je protjerano 30000 žena, djece i starijih osoba. Evropski parlament je 9.jula 2015. godine usvojio Rezoluciju o Srebrenici.

 

Podeli