DruštvoVesti

Voda ispravna za piće, sanacija štete nakon poplava u toku

U pojedinim delovima grada prethodna dva do tri dana nije bilo vodosnabdevanja zbog nemogućnosti prerade sirove vode koja je bila zamućena zbog obilnih kiša. Danas se ta situacija već poboljšala tako da će svi imati vodu koja je ispravna za piće, kazao je direktor JP “Vodovod i kanalizacija”,  Hanefija Brničanin.  Iz Štaba za vanredne situacije kažu da je još uvek na snazi vanredna situacija, a iz Direkcije za izgradnju i uređenje grada, da je sva raspoloživa mehanizacija, čak i privatnih preduzeća , na terenima.

Većina građana koji nisu prethodna dva do tri dana imali vodu od danas je imaju. Ono što je najbitnije a što naglašava direktor JP”Vodovod i kanalizacija” Hanefija Brničanin, voda je hemijski i bakteriološki ispravna za piće. “Tehničari i inženjeri Zavoda za javno zdravlje iz Kraljeva  jutros su dolazili i izvršili kontrolu i ispravnost vode i doneli zaključak da je voda potpuno ispravna za piće”, kazao je direktor JP “Vodovod i kanalizacija, Hanefija Brničanin.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Naser Crnovršanin kaže da je vanredna situacija još uvek na snazi i da se po prijavama građana obilaze tereni i gde je je to moguće šteta odmah sanira. ”Najgora je situacija na pojedinim delovima reka Raške, Jošanice i Trnavice gde se nalazi  sva raspoloživa mehanizacija  i gde se radi na produbljivanju i raščišćavanju rečnih korita”, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Naser Crnovršanin.  On je rekao da pored elementarnih nepogoda koje su uzrokovale izlivanja reka iz korita, ljudski faktor je još jedan razlog zbog kojeg su se one izlile a sve zbog nemarnosti građana koji em bacaju smeće u reke em na njima nedozvoljeno prave nepropisne mostove koji smetaju protoku vode kada su obilne padavine. Apelovao je na sve sugrađane da to ne čine.

“Sva raspoloživa mehanizacija i naša a i privatnih preduzeća koja je angažovana na saniranju šteta nakon poplava je danima na terenu i biće u narednom periodu sve dok se stanje ne stabilizuje”,  rekao je za našu televiziju direktor Direkcje za izgradnju i uređenje grada Mujo Šaćirović. “Potrebno nam je nekoliko dana da obiđeme lokacije koje su kritične, da procenimo štetu i napravimo specifikaciju troškova a onda da napravimo listu prioriteta i krenemo u sanaciju”, kazao je  Šaćirović. Zamolio je sve ljude koji su imali bilo kakve štete da budu strpljivi jer je prosto nemoguće sve u kratkom roku uraditi.

Da podsetimo, zbog obilnih kiša koje su padale prethodnih dana došlo je do poplava i nanete su velike štete većini građana. Šteta još nije procenjena a na otklanjanju istih nadležni rade svakoga dana.

B.V.

Podeli