DruštvoVesti

Brničanin: Uskoro normalizacija vodosnabdevanja u Novom Pazaru

“U narednih 24 do 36 sati očekujem stabilizaciju vodosnabdevanja u Novom Pazaru u svim visinskim zonama, ukoliko ne bude padala kiša na Pešteri, jer nam odatle dolazi sva zamućena voda – rekao je direktor JKP “Vodovod i kanalizacija ” Hanefija Brničanin za RTV Novi Pazar.

On je objasnio da se zamućenost vode u toku dana smanjila, pa je sa jutrošnjih 150 enteus skale, dosla na 95, i da se čeka da padne na 80, pa da počne prerada sirove vode. Tada će tehnološki uslovi dozvoliti preradu vode.

” Tada ćemo moći da očekujemo da se sistem vrati u normalu i povećaćemo broj potrošača koji imaju vodu. U ovom trenutku preradjujemo oko 300 litara u sekundi, a da bi vodu svi imali potrebno je preradjivati 650 litara u sekundi. ” – objasnio je Brničanin i najavio dolazak još jedne cisterne sa vodom iz Raške za četvrtak koja će obići najugroženije delove grada.

Brničanin je obišao i uvor reke Raške na Delimedju i tamo video nešto što nije očekivao a što je objasnilo situaciju sa zamućenom vodom.

“Ovakvo stanje koje smo imali prekjuče nije se desilo od velike poplave 1979. godine. Od tada se nije dešavalo da iz pećine, iz izvora izbija blatnjava voda. Ovo je prouzrokovala velika količina vode koja se nataložila na Pešteri, odnosno gde nam je uvor. Došlo je do prezasićenja uvora, napravilo se jezero, i verotano će voda narednih dana uspeti da se filtrira. Prolaskom vode do izvora, voda pokupi svu zemlju koja tako blatnjava i muljava dolazi do buster stanice, cevima dolazi do prekidne komore. Odavde počinjemo sa postupkom prerarde vode i pretvaranjem iz blatnjave pretvaramo u vodu za piće. Tu je ograničena količina. Upravo blatnjavu vodu ne možemo da preradimo količinski ni kvalitetno da bi bila za piće i zato se ovo dešava”- objasnio je Brničanin.

Brničanin dodaje da se ovo desilo u najnezgodnijem trenutku, za vreme Bajrama ali da se na ovo nije moglo uticati, da ljudski faktor nema uticaja i zamolio sugrađane da budu strpljivi.

“Na nama je da se borimo da izvučeno maksimum iz postojeće situacije” – kaže Brničanin i dodaje da se situacija iz časa u čas poboljšava i da je u odnosu na jutrošnju za 30 odsto bolja i dodao da nije moguće isključiti vodu u prvoj zoni kako bi vodu dobila druga, odnosno treća zona jer da bi druga zona dobila vodu, mora da prodje kroz prvu.

Dve cisterne JKP “Gradska čistoća” danas su obilazile ugrožena naselja, a od sutra će im se pridružiti i cisterna iz Raške koja će biti već od 8 ujutru na prioritetnim lokacijama.

Direktor Vodovoda je istakao i da je uradjen projekat za dobijanje gradjevinske dozvole za izgradnju postrojenja za pripremu vode i druge faze rekonstrukcije samog filterskog postrojenja ali da sama realizacija košta tri miliona evra.

“Da bi se došlo do ovakvog postrojenja, na nama je da uz pomoć lokalne samouprave potražimo investitora koji bi uložio u ovo i time bismo rešili sve probleme vodosnabdevanja gradjana Novog Pazara” – rekao je on.

K. Radović

 

Podeli