DruštvoVesti

Novopazarci dočekali Bajram! Donosimo prve slike iz centra grada

Klanjanjem bajram-namaza u džamijama širom Sandžaka nastupio je Ramazanski bajram, jedan od najradosnijih dana i najvećih blagdana kod muslimana širom svijeta. Ovim velikim blagdanom se obilježava kraj posta i mjeseca ramazana.

Specifično za Novi Pazar, već od ranog jutra, nakon što su otklanjali sabah, a potom i bajram namaz muslimani u ovom gradu nastavili su sa tradiciinalnim obredima osobitim za Bajram, vijekovima utemeljenim na ovim prostorima, odlazak na mezarja, učenje dove i sjećanje na najmilije koji su preselili na ahiret.

Tradicionalno, nakon toga u grupama se odlazi u gradske kafeterije na prvu kafu. Tako je i ovog jutra u kafeterijama na Gradskom šetalištu u Novom Pazaru potrebno mjesto više. Razgovara se o minulom ramazanu, te se sklapaju dogovori i prave planovi o redosledu bajramskih obilazaka.

Muslimani u ovom gradu, kako adeti nalažu odlaze nakon prve kafe, koju su popili nešto brže nego inače, u poznate ćevabdžinice i kupuju doručak koji se nosi kući kako bi se porodica okupila prije nego gosti počnu da dolaze.

Tekst/Foto: A. Nićiforović

Gradsko šetalište u Novom Pazaru nakon namaza

 

Kafeterija “Doha” u centru Novog Pazara jutros nakon bajram-namaza

Podeli