IZ ČASA U ČAS: Poplave u Novom Pazaru (VIDEO)

AUTOR: Zoran Maksimović

Usled obilnih padavina došlo je do izlivanja reka u Novom Pazaru. Najteže je u naseljima Šutenovac i Trnava.

Reka Jošanica izlila se iz svog korita na više lokacija u novopazarskom naselju Šutenovac.

Problem prave i nabujali potoci.

“Usled obolnih padavina došlo je do izlivanja reka na nekim mestima u toku prethodne noći. Upozoravaju se građani da budu dodatno oprezni prilikom prelaska preko mostova, kao i da deca preko mostova idu uz obaveznu pratnju. Ekipe sa mehanizacijom već su na terenu. Štab za vanredne situacije će zasedati uskoro, a  o svim zaključcima javnost će uredno biti obaveštena. Telefonski broj na koji građani mogu prijaviti eventualne štete je 1985”, upozoreno je iz Gradske uprave tokom noći.

Ekipe sa mehanizacijom već su sa na terenu.

Tokom noći u pojedinim delovima grada bilo je problema i sa kanalizacijom, koja nije mogla da primi ogromnu količinu kišnice.

15:15 U NOVOM PAZARU PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA

14:25 ZASEDA ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

13:00 MEŠTANI SELAKOVCA U AKCIJI:  Meštani u naselju Selakovac su se samoorganzovali u odbrani od poplava. Od ranih jutarnjih sati pune džakove sa peskom koje ređaju na obodima reke Raške. Gradonačelnik Biševac je obišao i njih i rekao da mogu da računaju na svaku pomoć Grada i javnih institucija.

dav

12:00 KIŠA PRESTALA DA PADA: Kiša je prestala da pada i očekuje se normalizacija situacije na terenu.

11:40 BIŠEVAC NA TERENU: Nadležni obilaze kritične lokacije gde se voda izlila iz korita. Na terenu je i komadant Štaba, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Građevinske mašine su na terenu, postavljaju se vreće sa peskom na kritičnim tačkama.

”Činimo sve da zaštitimo živote i imovinu građana” poručeno je nakon hitne sednice Štaba za vanredne situacije.

Gradonačelnik Nihat Biševac je uživo u našem programu rekao da ovakav vodostaj Raška nije imala od poplava 19279. godine

“Morali smo da uklonimo Hadžibulićki most, jer bi u suprotnom celo naselje bilo poplavljeno. Ovde su mašine javnih preduzeća, kao i privatnih firmi, jer  ništa ne prepuštamo slučaju”, kazao je Biševac.

11:20 RTV NOVI PAZAR UŽIVO:  Teška situacija u novopazarskom naselju Lug, javlja ekipa RTV Novi Pazar. Lokalni funkcioner i meštanin Luga Husein Memić ukazao na problem sadnje drveća u primarnom rečnom koritu. “Ovo drveće jeste lepo, ali u ovakvim situacijama postaje aleja velikih brana”, kazao je on.

Situaciju dodatno otežava drveće i rastinje zasađeno u samom koritu pa prema rečima meštanina tog naselja i loklanog funkcionera Huseina Memića i u ovom slučaju ljudski faktor ugrožava čitavo naselje.

Memić je apelovao na odgovorne da donesu odluku o zabrani sađenja visokog drveća i rastinja u samom koritu i na njemu, kako se ne bi ponovila situacija od pre nekoliko godina kada je više domaćinstava bilo ugroženo.

Visoko drveće i rastinje ukoliko se nađe u reci može napraviti veštačku branu ili se zaglaviti ispod mosta, objašnjava on, što bi dodatno otežalo situaciju.

11:00 RTV NOVI PAZAR UŽIVO:  Kako reporterka RTV Novi Pazar Biljana Veljović izveštava iz naselja Postenje tamo su se reke izlile iz svojih korita i ugrozile obradivo zemljište. Prema njenim rečima ekipe Štaba su na terenu gde se situacija polako smiruje, jer kiša slabije pada. U industrijskoj zoni fabrike nisu ugrožene. Ona je prenela apel Štaba da roditelji nikako ne puštaju decu da sama prelaze preko mostova.

10:45 ZAVRŠENA SEDNICA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE:

Štab za vanredne situacije održao je sednicu zbog obilnih padavina koje su uzrokovale izlivanje reka u nekim delovima grada. Načenik Odeljenja za vanredne situacije, Naser Crnovršanin izjavio je da su gradske službe sa komadantom štaba, gradonačelnikom Nihatom Biševcem obilazili terene u ranim jutarnjim časovima.

“Pravovremeno smo reagovali, mehanizacija je na terenu, a tamo gde je bilo potrebno dostavljene su vreće sa peskom. Najkritičnije je na reci Jošanici, 1 km uzvodno od stadiona Iskre, gde se reka izlila sa obe strane. Međutim, mašine su već na terenu i postavljene su vreće sa peskom, a u ovom trenutku po gradu je raspoređeno 500 vreća. Slična je situacija i kod reke Raške, kod Hadžibulićkog mosta”, rekao je Crnovršanin. On je naglasio da najveće problem stvaraju divlji mostovi, ted a su zbog njih uvedena dežurstva tokom kojih će mašine biti prirpavne za delovanje. Skrenuta je pažnja da deca koja prelaze mostove, a naročito divlje uvek budu u pratnji roditelja. Po najavama RHMZ nema najavćenih obilnijih padavina. “Odmah nakon sednice nastavljamo da obilazimo sve krtitične lokacije. Možemo reći da smo dobro prošli, posebno ako uzmemo u obzir da je u mnogim opštinama u Srbiji uvedena vanredna situacija.”, zaključio je načelnik.

Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Hanefija Brničanin je kazao da ovo preduzeće trenutno raspolaže sa dovoljnom količinom prerađene vode i naši potrošači ne osećaju nikakve problem u snadbevanju. Ona je i hemijski i bakteriološki u potpunosti ispravna i može se koristiti za piće. “Usled velikih padavina, tokom cele noći, naročito na području Donje Pešteri, došlo je do zamućenja sirove vode. Preradni kapaciteti su svedeni na 60 posto naših kapaciteta. Pratićemo situaciju, ako budu smanjenje količine prerađene vode, uvešćemo restrikcije.”, rekao je Brničanin.

10:00 RTV UŽIVO: Vodostaj reka  znatno je veći u u samom centru grada, javila je reporterka RTV Novi Pazar Biljana Veljović. Ona je prenela upozorenje vozačima da oprezno voze preko mostova i u blizini rečnih korita, posebno u mestima gde su se reke izlile.

“Nisam do sada videla ovoliku vodu. Celu noć kiša je padala i grmelo je. Voda je došla do kuća”, rekla je za RTV Novi Pazar Ika Drobnjak.

Reporterka naše televizije kaže da rekom plovi smeće, ali i veliki balvani koji bi mogli da donesu nove probleme i oštete mostove.

10:00 POČELA SEDNICA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

08:00 UGROŽENO OBRADIVO ZEMLJIŠTE U POSTENJU: Građani Postenja javili RTV NOVI PAZAR da su ugrožene kuće i obradivo zemljište.

 

 

Podeli