Objavljen poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za kupovinu Komercijalne banke

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je danas javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke Beograd.

Rok za dostavljanje izjava je 21. jun.

U postupku tenderske prodaje akcija Komercijalne banke mogu da učestvuju zainteresovani kupci koji se bave bankarskom delatnošću u poslednje tri godine i da je vrednost njihove ukupne aktive bila veća od milijardu evra na kraju 2018. godine.

Takođe, kupci mogu biti i investitori koji upravljaju imovinom od najmanje milijardu evra ili su poslednjih dest godina imali minimalno učešće u kapitalu od 20 odsto u najmanje jednoj bankarskog grupi čija ja aktiva bile preko milijardu evra u bar jednoj od godina investicionog perioda.

U pozivu je navedeno da će tokom tenderske prodaje država Srbija, koja sada ima udeo u Komercijalnoj banci od 41,75 odsto, steći dodatni ulog od 41,47 odsto akcija koje su u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), i IFC i DEG i Svedfonda( Sweedfun).

Na prodaju je ponuđeno najmanje 50,1 odsto akcija Komercijalne banke, sa mogućnošću sticanja najviše 83,23 odsto udela, kao i zavisna društva – Komercijalna banka u Podgorici i Banjaluci i društvo za upravljanje investicionim fondovima Kombank invest.

 

(Beta)

Podeli