Categories: Društvo

DUNP: Indeksi za 959 brucoša

Prema kvoti koju je odobrila Vlada Republike Srbije i objavljenom konkursu za upis u prvu godinu osnovnih i integrisanih studija, preko 70 odsto studenata  Državnog univerziteta u Novom Pazaru školovaće se o trošku budžeta.

Ove godine na 19 akreditovanih studijskih programa upisaće se ukupno 959  studenta, od kojih će 684 biti na budžetu, a 275 na samofinansiranju.

Na Departmanu za pravne nauke ima 80, a na Departmanu za ekonomske nauke, gde se izučavaju ekonomija i poslovna informatika, biće 120 mesta. Departman za filozofske nauke (u čijem sastavu su studijski programi: Psihologija i Vaspitač u predškolskim ustanovama) imaće 75, a Departman za filološke nauke (Srpska književnost i jezik i Engleski jezik i književnost) 65 brucoša.

Na matematičkim naukama planiran je upis 170 studenata. Na Departmanu za tehničke nauke i studijskim programima: Računarska tehnika, Arhitektura, Građevinarstvo i Softversko inženjerstvo ima ukupno 234 mesta. Na hemijsko-tehnološkim naukama predviđen je upis 50 brucoša.

Departman za biomedicinske nauke, (studijski programi: Biologija, Rehabilitacoja i Sport i fizičko vaspitanje), imaće ukupno 105 novih studenata.

Na Departmanu za biotehničke nauke u Sjenici i studijskim programima: Agronomija i Prehrambena tehnologija upisaće se 60 brucoša i reč je o budžetskim mestima.

I ove godine na Državnom univerzitetu organizuje se besplatna pripremna nastava, koja  traje do sredine juna. Studenti koji budu imali  status samofinansirajućih,  školarinu će plaćati  između 50.000  i 60. 000 dinara, zavisno od toga koji studijski program odaberu. Školarine su iste i godinama unazad  se ne povećavaju.

Prijavljivanje kandidata trajaće od 19. do 21. juna, prijemne ispite budući brucoši polagaće 27. i 28. juna, dok će 4. jula biti objavljena konačna rang lista. Od 8. do 12. jula treba da se završi upis. Konkurs je objavljen na sajtu i oglasnoj tabli Univerziteta.

Izvor: DUNP

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

12 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

12 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

13 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

1 day ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

2 days ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

2 days ago