Categories: Kultura

Karavan igre od 10. juna u Novom Pazaru

Novi Pazar jedan je od 10 gradova u Srbiji koji će u narednom pariodu biti domaćini Karavana igre. Od 10. juna mladi iz Novog Pazara mogu besplatno pohađati radionice plesa, baleta, modernih igara i učiti od najboljih, ali će u okviru ove manifestacije biti održane i baletske predstave svjetskih umjetnika iz Italije i Beograda.

Karavan igre i ove godine okupiće mlade iz Novog Pazara koji žele da se upoznaju sa modernim baletom i popularnim igrama kao što su hip-hop i brejk-dens. Prve baletske korake zainteresovani mladi će učiti od vrsnih baletskih predagoga i članova Narodnog pozorišta  iz Beograda, koreografa i instruktora modernog plesa.  Oni će u velikom broj na čelu sa direktorkom ove manifestacije balerinom, Ajom Jung boraviti u Novom Pazaru deset dana od 10. juna.  Sa mališanima će raditi i prvak baleta Narodnog pozorišta, Jovan Veselinović,  ali će u Novom Pazaru boraviti i igrači različitih uzrasta.

” Tu će učestvovati djeca koja su najmlađa u našoj školi, preko malo starije djece i poluprofesionalaca, do nas prvaka baleta. Oni neće vidjeti samo jednu predstavu u kojoj će natsupiti profesionalci, što će njima biti daleko i naizgled nedostižno. Videće čitav put kako se razvija baletski igrač “, kaže Veselinović.

U okviru Karavana igre predviđen je bogat program baletskih predstava i nastupa, a već desetog juna publiku očekuju dva atraktivna nastupa, gala koncert i predstava “Pariski život“ čuvene italijanske koreografkinje.

” U pitanju je koreografkinja iz Rima, Sabrina Bosko, i ona nam dovodi igrače iz Rima i iz Beograda. To je jedna lijepa pitka priča o Parizu iz dvadesetih godina prošlog vijeka. A u večernjem terminu gledaćemo jedan pravi gala koncert najljepših varijacija iz klasičnih baletskih ostvarenja poput Labudovog jezera, Don Kihota, Uspavane ljepotice i drugih”, kaže direktorka Karavana igre, Aja Jung.

Radionice, nastupi i rad sa djecom odvijaće se u Kulturnom centru Novi Pazar, a direktor Husein Memić poziva sve zainteresovane mlade ljude da se jave, a sve građane da ne propuste predstave svjetki poznatih umjetnika.

” Novi Pazar pomera granice kada su u pitanju ovakvi klasični svjetski kulturni sadržaji. Sam dolazak Aje Jung sa svojom trupom daje nam jedan vjetar u jedra da radimo dobro. Drago mi je da je Novi Pazar prepoznat kao jedna dobra kulturna destinacija”, kaže direktor Kulturnog centra, Husein Memić.

Novi Pazar je jedan od tri grada u kojima počinje Karavan igre. U junu radionice će biti održane i u Raški i Banji Koviljači.

” Nama je ovim odato priznanje da Karavan igre upravo kreće iz Novog Pazara. Znamo da i u prethodnoj i u ovoj godini grad izdvaja velika sredstava za ravoj kulture u gradu, a ovaj Karavan će sigurno obogatiti kulturne sadržaje našeg grada”,  rekao je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Ovog puta interesoavanje i talenat mladih će biti presudni za otvaranje isturenog odjeljenja baletske škole u nekom od 10 gradova kroz koje prolazi ovaj karavan.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

1 hour ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

3 hours ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

6 hours ago

Međedović gubi u Madridu: Lehečka vodi 1:0 u setovima

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović, izgubio je prvi set u drugom kolu masters turnira…

7 hours ago

Gaza: Od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca

U izraelskim napadima na Pojas Gaze u posljednja 24 časa najmanje 32 Palestinca su ubijena,…

7 hours ago

Počeo meč Hamada Međedovića u Madridu

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović igra drugo kolo masters turnira u Madridu. Protivnik mu…

7 hours ago