Huavej: Odluka Amerike će uticati na milijarde korisnika

Iz kineske kompanije ističu da Amerika koristi „snagu čitave nacije kako bi udarila na jednu privatnu kompaniju”.

Odluka Amerike da Huavej stavi na crnu listu je „opasan presedan” koji će uticati na milijarde korisnika, izjavio je visoki zvaničnik kineske kompanije.

Song Lijuping je na konferenciji za medije istakao da će ta odluka direktno uticati na američke kompanije i radnike.

Vašington je nedavno stavio Huavej na listu kompanija sa kojima američke firme ne mogu da trguju, osim ako za to nemaju posebnu dozvolu.

Zabrana trgovanja samo je deo šireg rata između Amerike i kineske kompanije.

Odluku da blokiraju Huavej – najvećeg proizvođača telekomunikacione opreme i drugu svetskog proizvođača pametnih telefona – Amerikanci pravdaju nacionalnom bezbednošću.

Huavej je više puta negirao da njihovi uređaju predstavljaju bezbednosni rizik, ističući da imaju potpunu nezavisnost od kineske vlade.

„Političari u Americi koriste snagu čitave nacije da napadnu privatnu kompaniju”, rekao je Song.

Kako kaže, odluka da Huavej bude na američkoj crnoj listi bi mogla da ima velike posledice.

„To bi moglo da ošteti više od tri milijarde korisnika naših proizvoda iz 170 zemalja. Sprečavajući američke kompanije da trguju sa Huavejem, vlada SAD direktno nanosi štetu više od 1.200 američkih kompanija, što će uticati na desetine hiljada zaposlenih u toj zemlji”.

„Nema dima, samo spekulacije”

Song je pred novinarima istakao i korake koje je Huavej preduzeo oko tužbe protiv američke vlade, podnete u martu 2019. godine.

Tužba je podneta zbog toga što je vlada SAD zabranila agencijama i službama da koriste Huavej proizvode.

Iz kompanije od suda traže da odluku donese po skraćenom postupku, kako bi „zaustavili nelegalnu akciju protiv kompanije”.

„Američka vlada nije dostavila nikakve dokaze koji pokazuju da je Huavej bezbednosna pretnja. Nema ni dima, ni vatre. Samo spekulacije”, kaže Song.

Saslušanje po ovom postupku zakazano je za 19. septembar

Bezbednost

Američka vlada je tokom prethodnih meseci uticala na to da nekoliko zemalja svojim službama zabrani Huavej proizvode, zbog sumnji da bi kineska vlada mogla da ih koristi za špijuniranje.

Kineska firma je tako postala deo šireg američko-kineskog trgovinskog rata, koji je do sada imao nekoliko etapa.

Američki predsednik Donald Tramp pokušao je da spoji „slučaj Huavej” i trgovinski rat, izjavivši nedavno da bi kompanija mogla da bude deo trgovinskog sporazuma između SAD i Kine.

Izvor: BBC

Podeli