U đubretu godišnje završi više od 1.000 milijardi dolara u hrani.
Oko trećina proizvedene hrane u svetu, odnosno 1,2 milijarde tona, godišnje se baci, što znači da u đubretu završi više od 1.000 milijardi dolara, procenjuje Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO), a prenosi zagrebački “Večernji list”.
U razvijenim zemljama se baca oko 40 odsto hrane u fazi prodaje i konzumacije, a u zemljama u razvoju 40 posto u fazi proizvodnje.
Najviše se bacaju voće i povrće, potom riba i meso, a po domaćinstvu se baci hrane u vrednosto od oko 1.800 dolara.
List prenosi da u Hrvatskoj oko 400.000 tona hrane godišnje završi u smeću, od čega 40.000 zbog nerazumevanja označavanja roka trajanja.
Studija uzorkovanja četiri kategorije proizvoda na tržištu pokazala je da su proizvodi s vrlo dugim rokom trajanja, kao što su kafa, so, šećer i pirinač, u slučaju da se pravilno skladište, ispravni za upotrebu i do godinu dana posle datuma otisnog na ambalaži “najbolje upotrebiti do”.
U drugu kategoriju spadaju proizvodi s dugim rokom trajanja koji zadrže sva svojstva do dva meseca nakon isteka roka, kao što su žitarice, slatkiši, ulje…
Proizvode sa ograničenim i kratkim rokom trajanja, poput mlečnih proizvoda, svežeg mesa i ribe, uopšte ne bi trebalo konzumirati posle isteka propisanih rokova.
IZVOR: TANJUG
Foto: depositphotos/nito103
Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…
rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…
Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…
Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…
Bačevac: Dobro je što imamo tri ministra iz reda manjinskih naroda, ali građane Novog Pazara…