Categories: Društvo

Delegacija Turske obišla znamenitosti Novog Pazara

Ministar sporta Republike Turske Mehmet Muharem Kasapoglu sa saradnicima i predstavnicima Republike Turske bio je gost iftara koji je za sve građane Novog Pazara priredio ministar u Vladi Republike Srbije, Rasim Ljajić. U delegaciji je između ostalih bio i ambasador Republike Turske u Srbiji Tanžu Bilgić, kao i predstavnici Udruženja “Sandžak-Bosna”.  Ifatru je prethodio obilazak grada i upoznavanje sa njegovim znamenitostima, sa njegovom sportskom infrastrukturom i sa sadržajima za mlade.

Delegacija iz Turske najprije je posjetila Bošnjačko nacionalno vijeće, a ispred Gradske uprave Novog Pazara dočekao ju je ministar Rasim Ljajić, koji je musafire pozdravio i poželio im dobrodošlicu. Goste je srdačno dočekao i gradonačelnik Nihat Biševac sa saradnicima, kao i brojni funkcioneri i predstavnici Gradske uprave. Svi zajednički obišli su staru novopazarsku čaršiju, pekare, dućane i radnje koje su simbol tradicije starog grada, a u kojima se posebno osjeća duh ramazana.

Delegacija je imala prilku da se direktno upozna sa pripremom pitica u nekoliko najstarijih pekara u gradu i da se uvjeri u kvalitet mesa i mesnih proizvoda kod poznatih novopazarskih mesara. Ministar Mehmet Muharem Kasapoglu je nakratko razgovaro i sa prolaznicima i razmijenio sa njima par riječi o tome kako se osjećaju i kako provode dane u ramazanu. Gosti su bili vidno zadovoljni izgledom stare čaršije, izgledom grada, zelenilom, gostoprimstvom i Novopazarcima koji su prilazili da se pozdrave sa ministrima dvije zemlje.

Tokom obilaska gosti i domaćini iz Novog Pazara prošetali su Gradskim parkom i obišli Rekreacioni centar kako bi se upoznali sa sadržajima za sportiste i mlade.  Ministar Rasim Ljajić upoznao ministra Kasapoglua sa dosadašnjim realizovanim projektima i planovima za unapređnje sportske infrastrukture na Rekreacionom centru. Takođe svi zajednički obišli su i dječje igralište koje je na prostoru ovog centra izgradila Turska razvojna agencija TIKA. Predstavnici delegacije oprobali koševe i novoizgrađeni teren za košarku, a zatim obišli su i halu u Sportsko-sajamskoj ustanovi “Pendik”.

Druženje i razgovor nastavljeni su na Atletskom stadionu gdje su goste iz Turske dočekali brojni građani Novog Pazara i gdje su svi zajenički u bratskoj atmosferi iftarili.  Nakon iftara ministar Kasapoglu i gradonačelnik Biševac obišli su Asocijaciju maturanata Turske u Novom Pazaru i mladima razgovari o njihovim individualnim potrebama i planovima na putu obrazovanja. Delegacija je klanjala teravih namaz u novopazarskoj Stambol džamiji, a goste je na ulazu u džamiju dočekao muftija sandžački, Senad ef. Halitović sa imamima i saradnicima.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

5 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

12 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

12 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

13 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

13 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

13 hours ago