Društvo

Turski crveni polumjesec organizovao iftar za 500 građana Novog Pazara

Slabije imućni građani i djeca jetimi iz Novog Pazara bili su gosti na iftaru koji je za njih organizovao Turski crveni polumjesec u hotelu Vrbak. Iftaru je prisustvovalo 500 zvanica, a na ovaj način ova humanitarana organizacija obilježila je Dan jetima.

Među gostima je bio značajan broj djece, štićenika socijalnih ustanova i osoba sa invaliditetom. Predstavnik ogranaka Turskog crvenog polumjeseca, Davud Okću, kaže da je jedan od ciljeva ovakvih aktivnosti komunikacija, uspostavljanje veza i solidarnost među muslimanima.

” Možda je Sandžak udaljen od Turske, ali sigurno naša srca su blizu i vidimo da su nam misli iste i da nam je nijet isti. Vaši jetimi su i naši jetimi, vaši bolesni su i naši bolesni”, rekao je  Okću.

Ramazanske humanitarne aktivnosti ove godine obuhvataju 37 zemalja, a regija Sandžak je jedno od područja. Iftrau su prisustvovali direktori ogranaka Stira, Batmana i Uskudara, zatim predstavnik Mladog crvenog polumjeseca, kao i predstavnici Grada Novog Pazara i lokalnih udruženja koja su pomogla distribuciju.

” Radujem se što se  na ovaj način nastavlja osmanska tradicija da se svi zajedno ovako okupljamo. Građanima Novog Pazar prenosim selame turskog naroda i svih predstavnika turskog crvenog polumjeseca”, kaže predstavnik omladinskog ogranka, Furkan Ilmas.

Koordinator ovih aktivnosti za Novi Pazara, član kabineta gradonačelnika, Ismet Plojović, kaže da je saradnja grada i ove humanitarne organizacije sve bolja, a da su rezultati raznovrsne humanitarne aktivnosti.

” Zadnjih godina postala je tradicija da ova organizacija dodjeljuje kurbane građanima, odnosno 250 grla odrasle stoke, što je bitna pomoć za građane kojima je najpotrebnija”, rekao je Plojović.

Turski Crveni polumjesec preko svojih predstavnika u Novom Pazaru realizuje  raspodjelu ramazanskih paketa sa životnim namirnicama za porodice slabijeg materijanog stanja. Ove godine u šest opština Sandžaka turski Crveni polumjesec podijeliće 1 000 ramazanskih paketa.

Podeli