Počinje digitalizacija ovdašnje kulturne baštine

Grad Novi Pazar deo je projekta digitalizacije kulturne baštine. Ideja saradnje uspostavljene između Grada i Matematičkog instituta koji projekat realizuje, jeste da ovaj kraj na najefikasniji način promoviše svoje izuzetno vredno istorijsko nasleđe.

Gradonačelnik Nihat Biševac je, ugostivši ovim povodom direktora Matematičkog instituta Zorana Ognjanovića, istakao da je digitalizacija kulturne baštine dug i ozbiljan proces ali i jednstvena prilika za dugoročan razvoj turizma.

“Kulturna baština je ogledalo grada i ljudi koji u njemu žive, zato nam je jako važno da sačuvamo i valjano prezentujemo bogatu istoriju ovog kraja, po kojoj smo jedinstveni ne samo u Evropi, već u čitavom svetu“, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac.

Projektom digitalizacije biće, kako je najavljeno, obuhvaćeni Muzej “Ras”, Stara čaršija sa hamamom, Altun Alem džamija, Petrova crkva, manastiri Sopoćani i Đurđevi Stupovi i lokalitet Gradina, nedavno uvršten na listu spomenika pod zaštitom Unesco-a.
Želju lokalne samouprave da nasleđe sačuva i za buduće generacije u Matematičkom institutu razumeju kao dobru polaznu osnovu u saradnji na ni malo jednostavnom ali važnom projektu.

Sporazum o saradnji Ministarstva kulture i informisanja, kompanije Telekom Srbija i Matematičkog instituta čiji je cilj digitalizacija kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva potpisan je 2017. godine. U saradnji sa lokalnim samoupravama, među kojima je I Novi Pazar kao izuzetna destinacija Evrope u Srbiji, digitalizacija kulturnih sadržaja doprineće većoj dostupnosti i kvalitetnijem predstavljanju najznačajnijih segmenata kulturne baštine u zemlji.

Podeli