Majska mećava pričinila štetu u voćnjacima

Nova Varoš prethodnih dana je osvanula u belom, ali je majska mećava ovaj put izgleda pričinila znatno manju štetu nego pre tri godine kada je vlažan i težak sneg zavio u crno voćare. Mada su prognoze o rodu nezahvalne, prve procene govore da je sneg u malinjacima uništio 10 do 20 posto rodnih grana, a štetu je pričinio i na ostalim voćarskim kulturama, naročito u višim predelima.

Širom jugozapadne Srbije u utorak veče, 14. maja, vejalo je kao usred zime, ali je snega najviše bilo u novovaroškom kraju. Na visovima Zlatara, Javora, Murtenice, Čemernice i Bosanja za kratko vreme formirao se beli pokrivač debljine i preko 10 centimetara, a vejavica je bilo i u nižim predelima.

Malinari noć proveli u svojim zasadima

Sneg se zadržavao na granama i lomio lastare, pa su mnogi malinari noć proveli u svojim zasadima.

“Angažovao sam rodbinu i deo radnika da do zore otresamo sneg sa tek izlistalih grana. Sreća da je ove godine zbog majskih kiša i hladnoće kasnila vegetacija, pa šteta nije velika kako smo strahovali. Izlomljeni lastari su izvor zaraze i ukoliko ugrabim da na vreme preprskam zasad zaštitnim preparatima biće ovog leta roda ali i posla za berače, a u jeku posla angažujem i do 40 sezonaca”, kaže Jelenko Jadžić koji u Vilovima, na 1.154 metra nadmorske visine ima tri hektara malinjaka i najveći je proizvođač u novovaroškom kraju.

U ovom delu Srbije malina sve više osvaja planinske vrhove, a samo u selima kod Nove Varoši gaji se na preko 65 hektara. Nakon mećave mnogi proizvođači su u strahu za ovogodišnji rod.

“Procene se razlikuju od malinjaka do malinjaka, ali će tek prve vrućine nakon majskog snega pokazati stvarno stanje u zasadima. Ova godina je posebno teška za malinare. Mnogi zasadi su počeli da se suše i ukoliko se zbog uništenih lastara ne primeni adekvatna zaštita hemijskim preparatima to će dodatno ubrzati propadanje malinjaka”, kaže Milutin Živković, predsednik Udruženja Zlatni breg koje okuplja proizvođače jagodičastog voća.

Vejavica snega zabrinula i vlasnike stabala drugog voća

Vejavica po beharu zabrinula je i vlasnike stabala drugog voća. Snega je bilo i u selima na nižim nadmorskim visinama, bliže limskoj dolini, ali znatno manje nego u planini. Već ranije su ovde zbog kiše stali poljoprivredni radovi, a sneg je prekinuo ispašu stoke na pojedinim imanjima, kao i seču i izvlačenje građe u punom jeku.

“Ako narednih par večeri ne prevedri i ne bude mraza, ploda bi trebalo da bude i na orasima koji su tek oresali. Šljiva ranka je dobro ponela i majska susnežica ne bi trebalo da joj šteti, ali će šljive požegače biti jedva za pekmez i po koji rakijski kazan”, kaže Radovan Glavonjić iz Gornje Bistrice.

Sneg u ovo doba godine u novovaroškom kraju nije nikakva novost , a jul je jedini mesec u godini u kome nije padao. Pre tri godine, 16. maja, palo je više od 15 centimetara vlažnog i teškog snega, a hronike beleže i da je 16. juna 1989. za kratko vreme palo više od 20 centimetara snega.

 

Izvor: Agroklub

Podeli