Politika

Inicijativa o promeni naziva ulica i politička stabilnost

Inicijativa o promeni naziva ulica i trgova u Novom Pazaru je ultimativni predlog SDA, kojim se, i da je usvojen na poslednjem zasedanju Skupštine, ništa ne bi promenilo, jer je zaobiđena zakonska procedura – saglasni su, načelnik Gradske uprave Džemil Divanefendić i član Gradskog veća Mirsad Jusufović. Oni su za emisiju Odgovor, koja je na  programu u utorak od 21 i 30, govorili o političkoj stabilnosti u Novom Pazaru i o budućnosti vladajuće koalicije.

Načelnik Gradske uprave Džemil Divanefendić je rekao da političke partije, nevladine organizacije pa čak i pojedinci, imaju pravo da pokrenu inicijativu o promeneni naziva ulica i trgova u gradu, ali da je u konkretnom slučaju inicijativa SDA Sandžaka potpuno zaobišla zakonsku proceduru.

On je objasnio da je, u skladu sa zakonskom procedurom, prva adresa Komisija za određivanje naziva ulica i trgova. Kada se dobije mišljenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća i saglasnost Saveta za međunacionalne odnose, uobličen predlog odluke dostavlja se Gradskom veću, potom nadležnom ministarstvu, pa tek onda Skupštini grada.

”U konkretnom slučaju, postupak je obrnut. Sve i da je na poslednjem skupštinskom zasedanju usvojena inicijativa Stranke demokratske akcije, takva odluka ne bi proizvela nikakvo pravno dejstvo”, kazao je Divanefendić.

Član Gradskog veća Mirsad Jusufović, inače predsednik skupštinske Komisije za dodelu naziva ulica i trgova i član predsedništva Sandžačke demokratske paritije, tvrdi da inicijativa SDA zapravo predstavalja ultimativni predlog zarad političkih poena.

”Mi smo se oko mase predloga i složili, ali očigledno da je nekome bio cilj da dobije političke poene, po principu – da se usvojilo dobili smo poene, ako se ne bi usvojilo, mi smo žrtve. Čak i da smo usvojili njihov predlog, ministrastvo bi to oborilo, jer nije ispoštovana zakonska proecedura”, kazao je Jusufović.

S.Lj.

Podeli