Categories: KulturaVesti

Noć muzeja – brojne ustanove kulture širom Srbije otvorile vrata posetiocima

Još jedno druženje u muzejima, manifestacija Noć muzeja, održana je u subotu 18. maja od 16 časova do ponoći i probudila publiku u preko 40 gradova Srbije, na 155 lokacija sa 225 različitih dešavanja.

Inspirisani ovogodišnjom temom “Sloboda”, muzeji, galerije i brojne ustanove kulture u celoj zemlji, preko šezdeset lokacija širom Beograda otvorilo je svoja vrata publici svih uzrasta. Na hiljade posetilaca Noći muzeja u Beogradu istražilo je svet neverovatnih ogledala izloženih u Etnografskom muzeju, otkrivajući zanimljive priče ovih predmeta, ali i njihovu važnu ulogu u narodnim običajima, verovanjima i svakodnevnom životu. Šarenilo hipi pokreta, ali i važne društvene, prilično revolucionarne poruke koje se iza toga kriju, zaintrigirale su posetioce Galerije ULUS, gde je u Noći muzeja otvorena izložba “Vudstok – poslednja utopija”.

Najintrigantnija postavka ovogodišnje Noći muzeja, izložba Uprave carine Republike Srbije o neočekivanim stvarima koje putnici pokušavaju da prokrijumčare preko granice, ujedno je bila i jedna od najposećenijih. Fascinantnim pozorišnim performansom “The Box 2.1”, koji spaja naučne trikove, laserske i svetlosne efekte, Njegoševe poruke i plesne pokrete, domaći reditelj Nikola Zavišić i Radio.Nica oduševili su posetioce Paviljona “Cvijeta Zuzorić”.

Veliko interesovanje vladalo je za vođene ture kroz Bajrakli džamiju i sinagogu “Sukat Šalom”, Pedagoški muzej privukao je armiju najmlađih posetilaca, dok su cele večeri znatiželjni posetioci strpljivo čekali u red da zavire u fascinantnu Palatu Srbije (SIV).

Narodni muzej Šabac poveo je svoje posetioce na putovanje kroz vreme uz neverovatne ljubavne priče iz prošlosti, kao i jednu spremnu za budućnost. Izložba “Kako smo se voleli”, uz stalnu postavku koja je ovom prilikom predstavljena, privukla je više od 1.500 oduševljenih posetilaca. Veliki broj Nišlija u Noći muzeja posetio je Univerzitetsku biblioteku “Nikola Tesla” u kojoj je otvorena izložba “Krila Vilingrada”. Prateći razvoj vazduhoplovstva u tom gradu tokom proteklog veka, posetioci su istraživali padobransku opremu, makete aviona, artefakte vazduhoplovne komande, ali i predmete iz privatnih kolekcija.

U Somboru je više od 500 posetilaca zabeležila izložba radova čuvenog francuskog impresioniste Anrija de Tuluz-Lotreka u Kulturnom centru “Laza Kostić”. I izložba “Milenina dvorska vizura” privukla je više od 500 posetilaca u Galeriju Milene Pavlović Barili u Požarevcu, a neke od karikatura naše slavne umetnice ovom prilikom su prvi put prikazane u javnosti. Fascinantnom pričom o neobičnom novčiću, razglednici, jednom Hadrijanu i poniznoj Sofiji Narodni muzej Veliko Gradište pokazao je da posetioci Noći muzeja umeju da prepoznaju i nagrade zanimljive i inovativne muzejske prakse.

Noć muzeja, koja se održava uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Grada Beograda, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Izvor: N1

AUTOR:N1 Beograd

TAGOVI:NOĆ MUZEJ

KULTURA/IZLOŽBA

Podeli

Biljana Veljovic

Recent Posts

Masters u Madridu: Međedović u finalu kvalifikacija

Novopazarac u borbi za glavni žreb očekuje boljeg iz duela između Džefrija Džona Vulfa i…

16 hours ago

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

17 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

17 hours ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

20 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

20 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

20 hours ago