Finska najbolja zemlja za majke

Finska, Švedska i Norveška najbolje su zemlje za majke, a na dnu liste su siromašne afričke zemlje DR Kongo, Somalija i Sijera Leone, prenosi međunarodna organizacija “Save the Children”.

Finska, Švedska, Norveška, Island, Holandija, Danska, Španija, Belgija, Nemačka i Australija najboljih su 10 zemalja za život majki i beba.

Velika Britanija je na 23. mestu, a SAD na 30. mestu.

Portal Pliva prenosi da se dobrobit majki ocenjuje korišćenjem pokazatelja kao što su njihovo zdravlje, mortalitet, nivo obrazovanja žena, prihod i politički status.

Slovenija je na popisu zauzela visoko 14. mesto, Italija je 17, Hrvatska 34, Srbija 36, Makedonija 40, Crna Gora 42, BiH 47, Mađarska 52, a Albanija 81.

U izveštaju organizacije “Save the Children” navodi se da tri miliona dece umire svake godine u okviru mesec dana od rođenja i to uglavnom od uzroka koji su se mogli sprečiti.

Više od trećine te novorođenčadi umire prvog dana života, pri čemu “Save the Children” navodi da se tri četvrtine tih smrti može sprečiti jačanjem zdravstvenog sistema, obučavanjem zdravstvenih radnika i naporima da dokazana rešenja budu dostupna svakoj majci i novorođenčetu kojima trebaju.

 

Izvor: Tanjug

PRESS online media

Podeli