PolitikaVesti

SDP: Ne pristajemo na ultimatume

Sandžačka demokratska partija izražava čuđenje sadržinom i načinom na koji je intonirano pismo predsedavajućeg Predsedništva SDA Saliha Hota. To, smatraju u SDP-u nije poziv na dijalog  i razgovor već, kako navode u saopštenju, otvorena najava raskida koalicije na lokalnom nivou.

’’Poštenije bi bilo da se to otvoreno kaže, nego da se na ovakav način prebacuje krivica na drugoga. Sandžačka demokratksa partija neće pristati ni na kakav ultimatum, bez obzira o čemu se radi. Nismo prihvatali ultimatume ni mnogo jačim političkim činiocima, pa nećemo ni ovaj, niti smo mi bilo kome davali ultimatume. Javnost treba da zna da je ovaj poziv da se prihvati predlog odluke o nazivima ulica i trgova najobičniji izgovor da se raskine koalicija, a da se krivica za to svali na Sandžačku demokratsku partiju. Kada se traži razlog onda ga je lako i naći, bez obzira da li su to nazivi ulica u Novom Pazaru i Sjenici ili Berlinu i Londonu. Takođe, kada se traži rešenje za neki problem on se lako nađe kada za to postoji politička volja. Kod SDA je očigledno nema.

Da je bilo iskrenosti, zajedno bismo seli i razgovarali o toj odluci, ispoštovali bismo proceduru i kosultovali stručnu javnosti. To SDA nije želela, krili su taj dokument dok ga nisu na Skupštinu grada Novog Pazara izneli po principu ”ili sve ili ništa”.

Taj dokument sam po sebi ima dosta konstruktivnih predloga koji su vredni pažnje, ali i jedan deo upitnih predloga koji mogu ponovo izazvati tenzije i netrpeljivost među našim sugrađanima, a najviše je predloga koji u najmanju ruku zbunjuju.

Sada očekuju od nas da ovaj polovičan predlog prihvatimo i osudimo ljude našeg Grada da žive u ulicama koje će se zvati, ulica Vrabaca, Ulica Jela, Ulica Breza, Ulica Dunja, Ulica Dudova, Ulica Oraha, i slično.

Nadalje, optuživati odbornike SDP-a, zatim Muamera Bačevca i ministra Ljajića za kršenje deklaracije je u najmanju ruku smešno, imajući u vidu šta je sve Ugljanin govorio o našem osnivaču. To su bile takve uvrede da su ljudi iz vrha SDA molili medije da ne prenose Ugljaninove izjave jer je ”lupao šta je stigao”.

Ugljanin, očigledno nezadovoljan zbog toga, je zatim održao konferenciju za novinare na kojoj je ponovio sve ono čega su se njegovi saradnici stideli.

Smisao koalicije je razgovor i dogovor između onih koji ne misle isto. Kada bi smo isto mislili bili bismo jedna stranka. Sandžačka demokratska partija je spremna da na principu međusobnog uvažavanja i poštovanja razgovara o svim otvorenim pitanjima, pa i o nazivima ulica. Ukoliko je SDA spremna da na takav način razgovara u nama će imati sagovornika u bilo koje vreme i o bilo kojoj temi, bez ucena, rokova, ultimatuma i bilo čega što bi taj razgovor unapred obesmislilo’’ navodi se u saopštenju za javnost Sandžačke demokratske partije.

 

Senada Kalić

Podeli