DruštvoVesti

Ova ptica je izumrla pre 136.000 godina, i ponovo se pojavila

“Ne znamo za druge primere ždralova, ili drugih ptica generalno, koji su demonstrirali ovaj fenomen tako jasno”.

Aldabra belogrli petlić, ptica koja ne leti i živi na istoimenom kolarnom ostrvcu u Indijskom okeanu ne izgleda ništa posebno na prvi pogled. Ali ova mala ptica ima sva prava da se ponosi, jer je uspešno ponovo evoluirala dva puta nakon što je izumrla pre nekih 136.000 godina.

Prema studiji koja je objavljena u sredu u Zoological žurnalu, ova ptica je redak primer fenomena koji se naziva iterativna evolucija, u kojoj preci istog roda proizvode paralelne vrste izdanaka u različitim vremenima. To znači da gotovo-identične vrste mogu da se pojave u različito vreme, u različitim erama i lokacijama, čak i kada su prethodne iteracije izumrle.

Fosili ove ptice su pronađeni pre i nakon što je Albadra potonula pre oko 136.000 godina, tvrde autori studije Džulian Hume, paleontolog u Prirodnjačkom istorijskom muzeju u Londonu i Dejvid Martil, a paleobiolog na Univerzitetu Portsmaut.

Povećanje nivoa mora je uništilo prvu iteraciju ovih ptica, čiji preci su sa Sejšela i Madagaskara. Gotovo čudesno, ista vrsta je izgleda imigrirala i pojavila ispod talasa na koralnom ostrvcima na desetine hiljada godina kasnije.

Fosili pokazuju da su ponovo evoluirali kao neletači zbog nedostatka predatora na Aldabri. Pre oko 100.000 godina, proces evolucije je već proizveo istu pticu koja je izumrla desetne hiljada godina ranije.

Iterativna evolucija je primećena kod mnogih životinja, poput morskih krava, amonita, i morskih kornjača. Ali dve vrste ždralova sa obe strane potopa, predstavljaju slučaj bez presedana kada je reč o evoluciji ptica, zaključuju autori.

“Ne znamo za druge primere ždralova, ili drugih ptica generalno, koji su demonstrirali ovaj fenomen tako jasno”, srekao je Martil. “Samo na Aldabri, koja je najstarije zabeleženo ostrvo u regionu Indijskog okeana, postoje fosilni dokazi koji prikazuju efekte promene nivoa mora na izumiranje i rekolonizaciju.”

Nivoi mora se ponovo dižu, zahvaljujući klimatskim promenama izazvanim ljudskim delovanjem, tako da moderne Aldabra ptice mogu da dožive istu sudbinu kao njihova izumrla sestrinska vrsta. Čak i ako ih ta mračna budućnost čeka, možda se treća inkarnacija ždralova eventualno ponovo pojavi na grebenu.

Pisao Becky Ferreira

|

Podeli