PolitikaVesti

Džaferović: ”SDA BiH i SDA Sandžaka u suštini i bićem jedno”

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u dvodnevnoj je poseti Sandžaku. Džaferović je boravio u Novom Pazaru i Sjenici povodom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Tokom posete Sandžaku on je imao odvojene sastanke sa predsednikom Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDAS) i gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem.

Džaferović je u centrali SDAS u Novom Pazaru sa njenim osnivačem i predsednikom Sulejmanom Ugljaninom razgovarao o unapređenju saradnje dve političke partije.

„Stranka demokratske akcije Sandžaka je nastala kao deo jedinstvene Stranke demokratske akcije u bivšoj Jugoslaviji. Raspadom te države danas imamo stranku demokratske akcije u BiH i drugim državama koje su nastale nakon raspada Jugoslavije, takva je i SDA Sandžaka koja deluje u Srbiji. Formalno nismo više jedna stranka ali to jesmo u suštini i bićem. Gledamo kako jedni drugima da pomognemo, i danas su to bile glavne teme našeg susreta“, rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferovićevim dolaskom na svečanost povodom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, Sandžaku i Bošnjacima ukazana čast, smatra predsednik SDAS Sulejman Ugljanin.

„Dolaskom u Sandžak gospodin Džaferović je ukazao poštovanje svim građanima ovog regiona, posebno nama Bošnjacima. Nama je bila čast što je bošnjački član Predsjedništva BiH na svečanosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća povodom Dana zastave podigao zastavu na jarbol i tako uveličao najznačajniji bošnjački praznik u Srbiji“, rekao je predsednik SDAS Sulejman Ugljanin.

Podsetimo, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u Sandžaku je boravio na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) povodom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave. Džaferović je sinoć u Novom Pazaru na svečanosti ispred BNV zajedno sa predsednikom te ustanove Esadom Džudžom podigao na jarbol zastavu Bošnjaka Sandžaka.

Tekst foto: A. Nićiforović/Anadolu Agency

Podeli