Categories: DruštvoVesti

Napad na slobodu medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. maja i povod je za čestitanje novinarima i medijskim radnicima, ali i prilika da se ukaže na važnost slobodnog rada medija, osvrne na stanje medijskih sloboda te objavi Indeks slobode medija. A kakvo je zaista stanje u medijima?

Prema podacima Komisije za zaštitu novinara, u posljednjem desteljeću je ubijeno, zatvoreno i nestalo 3088 novinara i medijskih radnika. Svi oni stradali su radeći svoj posao.
Novinarstvo svakoga dana postaje sve opasniji poziv, dijelom zbog izvještavanja iz konfliktnih žarišta u svijetu, a dijelom zbog povećane agresije na novinare u vidu prijetnji, uvreda i fizičkih napada.

Novinarima se sudi i ušutkava ih se presudama i kaznama, hapšenjima, policijskim nasiljem i pretresima. Kažnjava ih se za klevetu i sramoćenje, dok sistemi ukazuju na važnost slobode izražavanja i značajnu ulogu koju mediji imaju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva.

Svjetski indeks medijskih sloboda organizacije Reporteri bez granica (RSF), koji analizira situaciju u 180 zemalja i teritorija svake godine, pokazuje da je u mnogim državama prisutna atmosfera straha, a da tome doprinosi animozitet političara prema novinarima. Osim Slovenije, sve zemlje regije na ovoj ljestvici nalaze se u rasponu od 63. do 104. mjesta, što je pokazatelj stvarnog stanja medijskih sloboda.

Da na ovaj negativan trend nisu imune ni evropske i demokratske zemlje dokaz je niz ubistava novinara, čiji su počinioci većim dijelom nepoznati. Među novinarima ubijenim od 2017. do danas su Lyra McKee, Jamal Khashoggi, Viktorija Marinova, Ján Kuciak i Daphne Caruana Galizia…

I tokom 22 godine rada Al Jazeere 11 novinara Mreže je ubijeno, mnogi su zatvoreni, a stotine su uznemiravane. Naše platforme bile su izložene kibernetičkim napadima i zahtijevano je njihovo gašenje. Novinar Mahmoud Hussein pritvoren je u Egiptu, gdje ga drže više od 800 dana bez optužbi, suđenja ili osude, kršeći i egipatsko i međunarodno pravo.

Sve ovo bilo je povod za kratki promotivni spot Al Jazeere Balkans kojim simbolično ukazuje na globalne prijetnje slobodi medija.

 

U jednominutnom spotu u kojem glavnu ulogu ima Arben Bajraktaraj, francuski glumac albanskog porijekla, prikazana je današnja pozicija medija kao taoca sistema i centara moći.
Al Jazeera Balkans podsjeća – novinarima se mora omogućiti pravo na slobodan rad. Jer novinarstvo nije zločin.

#PressFreedom #SlobodaMedija

 

Objavila: Senada Kalić

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

13 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

13 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

14 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

1 day ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

2 days ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

2 days ago