Društvo

IT karavan u Novom Pazaru

Edukativna kampanja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija ”IT karavan” održana je danas u Novom Pazaru. Ovo je četvrta godišnja školska kampanja, koja promoviše i edukuje osnovce o primeni digitalnih tehnologija u učenju, kao i o načinima zaštite od zloupotreba tehnologija. Program u dvorani Pendik svečano su otvorili pomoćnica ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Irini Reljin i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Koncept ovogodišnje kampanje predstavlja takmičenje za osnovce iz poznavanja digitalnih tehnologija i digitalne bezbednosti. U kvizu znanja učestvovalo je pet školskih timova novopazarskih škola: ”Meša Selimović”, ”Rifat Burdžović Tršo”, ”Stefan Nemanja”, ”Desanka Maksimović” i ”Bratstvo”. Osnovni cilj je podizanje nivoa bezbednosti dece na internetu.

”Za sada je kampanja postigla izuzetne rezultate. Ja sma lično drugi put u Novom pazaru i svedok sam toga kolko je prošle godine dobijeno dobrih pohvala na račun same kampanje. Značajna je i zbog toga što se roditelji upoznaju sa onim što je njihov deo posla, a takođe deca i prosvetni radnici. Mi se nadamo da će to pomoći napretku i ovog kraja”, rekla je pomoćnica ministra Irini Reljin.

I gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac ocenio je da kampanja ima pozitivan karakter. ”Ovo je promocija savremenih tehnologija, njihovih prednosti ali i opasnosti po bezbednost naših najmlađih sugrađana i zato je važno da oni učestvuju u ovom edukativnom i interesantnom programu”, rekao je gradonačelnik Biševac.

U ovom edukativnom i zanimljivom programu, koji su vodili glumci Brankica Sebastijanović i Vučić Perović, učestvovalo je 300 dece. Za sve takmičare su obezbeđene nagrade. Pobednici gradskih takmičenja će imati priliku da provedu vikend u naučno istraživačkom centru Petnica, a finalisti će dobiti solarne klupe, interaktivnu tablu i tablet uređaje.

S.Lj.

Podeli