PolitikaSvet

Drugi krug izbora u Severnoj Makedoniji, do 17h izlaznost 38,23 odsto

Izlaznost na izborima u Severnoj Makedoniji do 17h je 38,23 odsto, na osnovu obrađenog materijala sa 95,53 odsto biračkih mesta. Očekuje se da će do 19h, do kada traje glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora, i kako pristiže materijal, izlaznost biti veća od 40 odsto, što je ustavni uslov da ova zemlja ima uspešne predsedničke izbore.

Najmanji odziv birača je u opštinama sa albanskom većinom, mahom na severoistoku Severne Makedonije.

Drugi krug predsedničkih izbora protiče mirno i bez incidenata, izjavila je Ljupka Gugučevska, portparolka DIK u Severnoj Makedoniji koja je saopštila da je do 15h izlaznost glasača dostigla 30,34 odsto, sto je manje od neophodnih 40 procenata, koliko je u ovoj zemlji potrebno da bi dobila predsednika države.

Glasa se i za gradonačelnike Ohrida i Novog Sela.

U Novom Selu do 15 sati izašlo je 33,78 odsto glasača, a u Ohridu 35,1.

Dok novinari prijavljuju na konferencijama u DIK navodne nepravilnosti koje im prijavljuju građani, portparolka Komisije odgovara da nisu dobili nikakve prigovore.

Glasanje za jednog od dvoje kandidata za šefa Severne Makedonije, prvo od kako je država dobila prefiks u nazivu, traje do 19h.

Stevo Pendarovski, kandidat vlasti, poručio je da se nada fer i poštenim izborima, kao i glasovima onih koji su u prvom krugu glasali za drugog protivkandidata albanske opozicije Blerima Reku, dok je kandidatkinja Gordana Siljanovska za N1 istakla da i kao predsednica ne bi koristila novi naziv zemlje, “osim tamo gde mora”.

Na drugoj konferenciji za novinare portparolka DIK Ljupka Gugučevska rekla je da je prema podacima sa 95,39 odsto obrađenih biračkih mesta, glasalo 359.024 građana ili 20,73 odsto upisanih birača i da bi, ako se nastavi taj trend, broj glasača do 13 bio oko 370.000.

Gugučevska je istakla da izborni proces tokom šest i po sati “teče mirno, neprekinuto i bez nepravilnosti”.

Prethodno je i portparol policijie Severne Makedonije Toni Angelovski rekao da do 12 “nije registrovano narušavanje javnog reda i mira” na biračkim mestima i da se “glasanje odvija mirno i bez problema”.

Izlaznost u drugom krugu je neznatno veća nego u prvom krugu predsedničkih izbora 21. aprila, kada je na 100 odsto obrađenih mesta do 13.00 glasalo 20,05 odsto upisanih birača. Građani Severne Makedonije na predsedničkim izborima biraju između kandidata vladajuće koalicije SDSM i DUI Steve Pendarovskog i makedonske opozicione VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove.

Da bi izbori za predsednika Severne Makedonije bili uspešni na birališta treba da izađe najmanje 40 odsto od 1.808.131 upisanih birača.

U prvom krugu izlaznost je bila 41,67 odsto, a oba kandidata koja su ušla u drugi krug veruju da će cenzus biti postignut i u drugom krugu.

Na šestim predsedničkim izborima od osamostaljenja zemlje glasa se na 3.480 biračkih mesta u 80 opština unutrašnjosti i gradu Skoplju, koja su otvorena od 7.00 do 19.00. Istovremeno sa predsednikom države građani Ohrida i Novog Sela biraju i gradonačelnika.

Prema DIK, predsedničke izbore u Severnoj Makedoniji nadgleda 3.381 makedonskih posmatrača i oko 520 stranih, a za izveštavanje je akreditovano i 60 stranih novinara.

I Silijanovska i Pendarovski očekuju pobedu

Kandidatkinja makedonske opozicije za predsednika Severne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova izjavila je da očekuje veću izlaznost u drugom izbornom krugu i da će pobediti.

Nakon što je glasala na biračkom mestu u Skoplju, ona je rekla da misli da je u drugom delu kampanje uspela da inspiriše grupe građana koji su joj bili cilj i da im razjasni dileme da li treba da izađu na izbore.

“Mislim da sam uspešno završila dan koji je počeo kao zima, politička zima u Makedoniji. Mislim da će na kraju da se završi suncem”, rekla je Siljanovska, kandidat makedonske opozicione koalicije oko VMRO DPMNE za predsednika Severne Makedonije.

Ona je ponovila da će (ako postane predsednik) službeno upotrebljavati novo ustavno ime države Severna Makedonija, ali da će lično uvek korisiti ime Makedonija.

“Novo ime sada se korisiti u našim institucijama i zvanično ću ga poštovati, ali ga neću korisiti i daću sve od sebe da u budućnosti dokažem da procedure i Dogovor iz Prespe imaju nekoliko problema sa našim i medjunarodnim zakonima. Kao pravnik i profesor prava koristiću novo ime, ali lično neću”, rekla je Siljanovska.

Kandidat vladajuće koalicije za predsednika Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da očekuje miran izborni dan i još ubedljiviju pobedu u drugom krugu izbora.

Pendarovski koji je za 4.240 glasova ili oko pola procentnog poena u prvom krugu pobedio kandidatkinju makedonske opozicije Gordanu Siljanvsku-Davkovu, rekao je da očekuje da će za njega glasati ljudi koji u prvom krugu nisu izašli na izbore i koji su glasali za kandidata albanske opozicije Blerima Reku.

Kandidat vladajuće koalicije oko SDSM i DUI istakao je da se nada da će deo tih glasača izaći i glasati za njegov koncept koji “znači kretanje napred za sve građane u Republici Severnoj Makedoniji, sve etničke zajednice bez obzira na versku, nacionalnu ili partijsku pripadnost”.

Pendarovski je rekao da je na osnovu izlaznosti u prvom delu dana optimista da će u drugom izbornom krugu biti postignut potreban cenzus od najmanje 40 procenata da izbori budu uspešni.

“Današnji izborni dan u drugom krugu je počeo mirno. Iskreno se nadam i verujem i da će tako i završiti. Tako ćemo kao država pokazati da smo spremni da organizujemo fer, demokratske i transparentne izbore, kao što i stoji zemlji koja će uskoro početi pregovor sa EU”, rekao je Pendarovski nakon što je glasao na biračkom mestu u skopskom naselju Autokomanda.

Izvor: N1

Podeli