DruštvoPolitika

U Severnoj Makedoniji u nedelju drugi krug izbora za šefa države

U ponoć počinje izborna tišina uoči održavanja drugog kruga predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji u nedelju, 5. maja, i kandidati koriste poslednje sati kako bi ubedili makedonske građane da daju glas za njihove programe, prenosi portal a1on.

Prema rečima kandidata vladajuće koalicije SDSM-DUI Steve Pendarovskog, podrška za njega značila bi bolju perspektivu za sve, siguran put ka Evropi, nastavak reforme i zajedničkog puta ka napretku, razvoju i NATO integracije, kao i okončanje ere “gruevizma” (bivšeg premijera Nikole Gruevskog).

Kandidatkinja najveće opozicione partije VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova očekuje da se država reformiše u svakom pogledu, i istakla da reforme treba da počnu od vrha.

Kandidat albanskih opozicionih partija Alijansa za Albance i BESA koji je učestvovao u prvom krugu, Blerim Reka, putem Fejsbuka zahvalio je svim građanima koji su dali glas za njega, njih oko 80.000, i naveo da je njihovo pravo da odluče za koga će glasati u drugom krugu.

“To su samo vaši glasovi. To je vaše pravo i vi treba da odlučite za koga će te glasati u drugom krugu”, istakao je Reka na svom Fejsbuk nalogu.

Opoziciona albanska stranka Alijansa za Albance na jučerašnjem partijskom sastanku je zaključila da se drugi krug predsedničkih izbora odvija bez konkretnu ponudu za građane i pozvali građane u nedelju da iskažu svoj suverenitet.

Vladajuća albanska stranka DUI je na mitingu u Skoplju pozvala svoje članove i simpatizere da daju podršku Pendarovskom, zajedničkom kandidatu koalicije okupljene oko vladajućih stranka.

Izborna tišina počinje u ponoći. Tokom izborne tišine glasaće zatvorenici, bolesna i nemoćna lica, raseljena lica u zemlji, kao i dijaspora.

U nedelju u drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji pravo glasa ima 1.808.131 birač.

Tanjug

A. Ni.

Podeli