DruštvoVesti

Medresa “Gazi Isa-beg” ispratila maturante

U dvorani Pendik upriličena je Svečana akademija povodom ispraćaja 507. generacije najstarije škole u Sandžaku medrese Gazi Isa-beg.

Svečanoj akadekiji prisustvovali su predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, narodni poslanik Muamer Zukorlić, izaslanik reisu-l-uleme Seid ef. Eminović, muftija preševski Fikret ef. Lemani, pomoćnik direktora u Upravi za saradnju sa vjerskim zajednicama, direktori, rukovodioci, članovi Islamske zajednice, profesori medrese, Islamskog Fakulteta, Internacionalnog Univerziteta, profesori srednjih škola kao i roditelji maturanata.

Nakon što su razredni starešine predstavili svoje maturante, u formi učeničke riječi prisutnima su se obratili maturanti Kadira Kadrić i Mujo Bećirović

Priznanje direktora medrese dobili su Aiša Mekić, Emina Suljović i Almir Preljević.

Nakon uručivanja diploma, prisutnima se obratio direktor Medrese ističući da kvalitetno obrazovanje mora biti naša dužnost.

“Danas svjedočimo plodovima medrese, za nekoliko dana i Internacionalnog univerzieta a potom i Islamskog fakulteta. Sve ove naše ustanove kao i Medresa imaju cilj, njihov cilj jeste da sačuvaju našu porodicu, nadasve majku, isto tako da nadoknade ono što su nažalost naše škole izgubile a to je kvalitet, ali isto tako da se u njima nadmećemo, da poštujemo, da nam one iznjedre naše prvake, naše uleme koje ćemo poštovati i slijediti. Ovo troje jesu temelj, sa ovo troje se napreduje ali isto tako ukoliko se ne obrati pažnja i propada. Naša porodica je naš emanet, kvalitetno obrazovanje mora biti naša dužnost, ali isto tako i postovanje i uvažavanje naših uglednika, naše uleme je nešto bez čega ne možemo naprijed. Ja sam ovoj generaciji bio profesor, roditelj i direktor, sve ovo troje vas tjeraju da se prema njima ophodite kao prema svojoj djeci. Covjek se raduje kada mu dijete stasava, kada mu dijete raste a posebo kada postane zdrav, kompletan čovjek. Ja se nadam da su ova naša djeca, ovi naši cvjetovi koji su pred nama a kojih je 73 iz ove generacije, tokom svog školovanja uspjeli naučiti kako da budu dobri ljudi, ali isto tako da savladaju znanja i vještine kako bi ovom narodu bilo bolje.” Istakao direktor Rešad ef. Plojović.

Priznanje za uzorne roditelji ove godine pripalo je Ibrahimu i Džemili Murić.

Narodni poslanik Muamer Zukorlić naglasio da je dan kada se promovišu maturanti medrese u Novom Pazaru poseban dan kako za novi Pazar tako i za Sandžak, Srbiju i Crnu goru odakle dolaze učenici medrese.

“Upravo sam došao sa FIS-a gdje sam imao priliku da studenti polažu ispod iz predmeta Episteemologija, jedno od pitanja koje je bilo vrlo često jeste kakvo je razumijevanja znanja o islamu? Tačan odgovor je bio, znanje je odgovornost. Zapravo na ovoj vrijednosti je nastalo cjelokupno znanje o Islamu, na temelju ove vrijednosti je prije 500 i više godine osnovana Medresa koja nas evo danas časti 507. generacijom. Zapravo ova vrijednost čini islamsko znanje i u konkretnom slučaju zanje koje se zahvata iz islamksih institucija a bajraktar tih institucija jeste medresa. Učiti i naučiti je bio prvi Kur’anski imperativ ali kada musliman stekne ogromno znanje postaje alim. Onog trenutka kada naučite jedan harf, jednu dovu, jedan ajet, jedan hadis, vi postajete odgovorni za to znanje. To je ono što medresu čini posebnim, to je ono što je zapravo učinilo Islamske škole a prije svega Medresu takvom da predstavljaju stub opstanka svega onoga što vas čini muslimanima.
Zato kroz svo ovo vrijeme, ono ranije i ovo od 90 pa na ovamo, kada god smo imali prilike promovisati maturante medrese svi ste bili svjedoci ka o danas da je to bio poseban događaj. Dan kada se promovišu maturanti medrese u Novom Pazaru je poseban dan za Novi Pazar, poseban dan za Sandžak ali poseban dan za širi prostor uključujući i države Srbiju i Crnu Goru odakle dolaze naši učenici i njihovi roditelji, ali isto tako radost i za našu maticu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Zukorlić.

Predsjednik Mesihata uručio je nagrade najboljim maturantima Amini Ljajic, Maidi Halilovic i Kapidžić Ammaru nakon čega se obratio prisutnima ističući da je ova medresa najbolje od svih medresa.

“Sve su medrese fine i dobre ali ova naša medresa je najbolja. Ova medresa je dala nešto posebno, zato su ovo najbolji momci i djevojke i svih preko hiljadu onih koji su završili našu medresu, jer rade u nenormalno teškim uslovima i okolnostima. Ova ovakva medresa dala je i svoja odjeljenja u Rožajama, i u Preševu, zajedno sa braćom Albancima, školuje posebne momke i djevojke.

Najboljim učenicima Amini Plojović i Muju Bećirović će biti dodijeljena nagrada reisul-l-uleme na maturalnom danu u Sarajevu.

Dovu je proučio muftija sandžački hfz. Abdurahman ef. Kujević.

Preuzeto: Sandzakpres

Podeli