DruštvoVesti

Razmatranje mera za smanjenje čekanja na graničnim prelazima

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima udruženja drumskih prevoznika o rešavanju problema dugog čekanja na graničnim prelazima.

Mihajlović je istakla da je već proširen granični prelaz Batrovci na granici sa Hrvatskom sa 12 na 18 traka, a radiće se i fizičko proširenje graničnog prelaza Horgoš u pravcu Mađarske.

“Informacije kojima raspolažemo ukazuju na to da policija efikasno radi svoj posao, ali da postoji prostor za skraćenje procedura u delu carinjenja”, rekla je Mihajlović.

Ona je ukazala na to da od transportnih firmi očekuje konkretne predloge, a da će resorno ministarstvo inicirati izmene svih propisa koji usporavaju prelazak robe preko granice.

“Ako se u Sloveniji registracije završe za jedan dan, ne vidim zašto i u Srbiji ne bi moglo da sve bude mnogo efikasnije, kao što smo to već uradili sa reformom građevinskih dozvola”, navela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, trenutno su najduže kolone na prelazima Batrovci-Bajakovo, na granici sa Hrvatskom, i Horgoš-Reske, na granici sa Mađarskom, gde dnevno prolazi približno 500 kamiona.

Na sastanku su razmatrane kratkoročne mere, među kojima je izmena Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju sa robom, kao i dugoročne mere, koje se, između ostalog, odnose na zajedničke kontrole carinskih organa Srbije i susednih država.

Predstavnici prevoznika posebno su ukazali na duge procedure u carinjenju robe i zamolili za pomoć kako bi se izbegla duga zadržavanja na graničnim prelazima, koja utiču ne samo na brzinu transporta, nego i na odlazak vozača iz Srbije u Sloveniju i druge zemlje Evropske unije.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli