Categories: PolitikaVesti

Sjeverna Makedonija: Pendarovski (42,83%) i Siljanovska Davkova (42,25%) u drugom krugu

Na osnovu 99,70 % obrađenih glasova (753.267), kandidat proevropske koalicije okupljene oko vladajućih stranaka koje predvodi premijer i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev i albanske Demokratske unije za integracije, Stevo Pendarovski osvojio je 42,83 posto (322.605 glasova).

Prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije, u prvom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE-a, bivšeg premijera Nikole Gruevskog koji se nalazi u bekstvu zbog brojnih optužbi, Gordana Siljanovska Davkova osvojila je 42,25 posto (318.247 glasova).

Ova dva kandidata će se 5. maja, u drugom krugu izbora, takmičiti za novog predsjednika Sjeverne Makedonije.

Kandidat Alijanse za Albance i BESA-e Blerim Raka dobio je 10,58 procenata (79.725 glasova), objavljeno je na web stranici Državne izborne komisije. Nevažećih je bilo 4,34 posto listića (32.703|). Izlaznost na izborima bila je 41,78 posto.

Podsjećamo, u Sjevernoj Makedoniji u nedjelju je održan prvi krug predsjedničkih izbora, na kojima su učestvovala tri kandidata.Kandidat vladajuće koalicije Socijaldemokratski savez Makedonije – Demokratska unija za integracije je Stevo Pendarovski, kandidatkinja makedonske opozicije oko VMRO-DPMNE-a je Gordana Siljanovska Davkova, a kandidat albanske opozicije je Blerim Reka.Na predsjedničkim izborima glasalo se na 3.480 glasačkih mjesta u 80 općina i u gradu Skoplju, kao i na 32 glasačka mjesta van zemlje.Pravo glasa imao je 1.808.131 građanin, od kojih je u nedjelju moglo glasati 1.726.696 oosoba, dok su ostali građani (zatvorenici, raseljeni i bolesna lica), koji su na posebnim izbornim listama, mogli glasati u subotu.

Izvor: balkans.aljazeera.net

A. Ni.

Podeli

N N

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

14 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

21 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

21 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

21 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

21 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

21 hours ago