Categories: EkonomijaVesti

Tek 30 odsto žena na rukovodećim pozicijama u Srbiji

Na rukovodećim pozicijama i u privatnom biznisu u Srbiji, nalazi se samo 30 odsto žena, tačnije njih 152.463, a ubedljivo najviše žena rukovodilaca zaposleno je u Beogradu, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja.
Sopstveni biznis u našoj zemlji pokrenulo je oko 135.000 pripadnica lepšeg pola, što je 30 procenata od ukupnog broja vlasnika različitih privrednih subjekata.

S druge strane, 40 odsto svih preduzetnika koji propadnu u prvih pet godina postojanja čine žene, prema podacima regionalnog privrednog projekta “Addiko 100 najvećih” prikupljenih na osnovu analize položaja žena u biznisu u našoj zemlji.

Najviše žena rukovodilaca u Srbiji, odnosno 10.823, nalazi se u organizacijama koje funkcionišu na bazi učlanjenja, a potom slede frizerski i kozmetički saloni sa 10.112 žena, zatim računovodstveni, knjigovodstveni i revizorski poslovi, kao i poslovno savetovanje sa 6.067, a potom i restorani i pokretni ugostiteljski objekti sa 5.884 žena na čelu.

Ubedljivo najviše žena rukovodilaca zaposleno je u Beogradu, a najdominantnije opštine su Novi Beograd sa 8.173, Stari grad sa 5.363, Palilula sa 5.318 i Zemun sa 5.019 dama na vodećim pozicijama.

Nakon prestonice, gledajući ostale gradove u Srbiji, slede Novi Sad sa 11.820 i Subotica sa 3.525 žena rukovodilaca.

Najmanje žena prisutno je u delatnostima bolnica, doradi semena, eksploataciji sirove nafte, ali i iznajmljivanju i lizingu opreme za vazdušni, a potom i vodeni transport.

Kada je reč o privatnom biznisu, prednjače vlasnice frizerskih i kozmetičkih salona – 9.845, a sledi 5.614 onih čije su firme specijalizovane za računovodstvo, knjigovodstvo i reviziju, kao i poslovno savetovanje, a potom i 5.489 dama koje poseduju restorane ili pokretne ugostiteljske objekte.

Čak 14.500 žena na odlučujućim fukncijama rođeno je između 1975. i 1978. godine, a najčešća imena su Jelena, Marija i Dragana, dok je najzastupljenije prezime među ženama rukovodiocima – Jovanović.
Izvor:rtv.rs

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

4 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

17 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

18 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

18 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago