DruštvoVesti

Oricio u Novom Pazaru: Nastavićemo saradnju na važnim projektima

Serija događaja proizašlih iz saradnje između Gradske uprave Novi Pazar i Kancelarije misije OEBS-a, uslovili su posetu šefa Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji, Andrea Oricia Novom Pazaru. On se najpre sastao sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem i predstavnicima lokalne vlasti u Gradskoj upravi, a potom je učestvovao i u Javnoj raspravi o Nacrtu zakona o zaštiti prava lica sa mentalnim smetnjama, korisnika usluga smeštaja u ustanovama socijalne zaštite.

Grad Novi Pazar uz podršku Kancelarije Misije OEBS-a uspešno je realizovao niz značajnih projekata, o kojima je bilo reči na sastanku sa šefom Misije OEBS u Srbiji Andereom Oriciom u Gradskoj upravi. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da se razgovaralo o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i bezbednosnoj situaciji u Novom Pazaru, ali i o zajedničkim projektima i nastavku saradnje.

”U predhodnom periodu radili smo zajedno bezbednost mladih, pre svega na internetu, vršnjačko nasilje, zatim Atikorupcijski plan i mnogo toga što utiče na razvoj našeg grada”, rekao je gradonačelnik Biševac.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio istako je da je u Novom Pazaru realizovan i pilot projekta ”Prolećna škola prava”, koji bi trebalo da bude model koji će se realizovati i u drugim delovima zemlje. Istakavši značaj saradnje sa lokalnim i državnim institucijama i organizacijama civilnog društva, Oricio je naglasio: ”Naša je namerera da nastavimo da pružamo podršku ovim projektima, ali očekujemo da naši partneri budu nosioci i vlasnici zajedničkih projekata. Mi ćemo uvek biti uz njih. Smatramo da je ovo bitan deo zemlje u kome ima puno potencijala”, kazao je Oricio.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi održana je javna rasprava o nacrtu zakona o zaštiti prava lica sa mentalnim smetnjama. O značaju donošenja ovog zakona govori činjenica da se kroz sistetem socijalne zaštite zbrinjava oko 9 hiljada lica sa mentalnim smetnjama, a namera je da se zaštite njihova prava – ističe jedan od kreatora nacrta novog zakona, posebni savetnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Vulević.

”Mi smo se odlučili da jednu od 5 javnih rasprava, koje se održavaju u Srbiji održimo i u Novom Pazaru. Nekako se osećamo ovde vrlo prijatno i imamo dobar odziv ljudi zainteresovanih za ovu problematiku. Inače, donošenjem ovog zakona, mi ispunjavamo jednu svoju obavezu u okviru Akcionog plana za poglavlje 23, a to je donošneje zakona o zaštiti prava lica sa mentalnim smetnjama na smeštaj u ustanovama socijalne zaštite”, rekao je Vulević.

Oricio je ocenio da je ovaj zakon bitan, jer se tiče porodice i zaštite onih koji su najranjiviji. ”Zbog toga je bitno da ovde diskutujemo, da svi akteri kojih se ovo tiče budu tu i da pričamo o tome. Kod ovakvih pitanja nema magične formule. Ono što je bitno i što Srbija mora da uradi je da nađe najbolje rešenje, a mi ćemo biti tu da podržimo taj proces, odnosno traženje najboljeg rešenja”, kazao je Oricio.

Nacrt novog zakona donosi drugačije postupanje sudova, jer je odluka o smeštaju lica sa mentalnim smetnjama bez pristanka, isključivo na njima, ali i aktivnije uključivanje zdravstvenog sistema prilikom odobrenja i određivanja uslova za smštaj, kao i češće preispitivanje odluka, što, kako je istaknuro na javnoj raspravi u Novom Pazaru, poboljšava garancije ljudskih prava lica na smeštaju u ustanovama socijalne zaštite.

S.Lj.

Podeli