DruštvoVesti

Grupa od 50 mladih otputovala u sedmodnevnu posetu Turskoj

Put Republike Turske iz Novog Pazara krenula je grupa od 50 mladih, mahom srednjoškolaca i studenata iz različitih delova Sandžaka. Oni će se tokom sedmodnevnog boravka u toj evroazijskoj zemlji upoznati s njenim istorijom, tradicijom i kulturom.

Studijsko putovanje realizuje se u okviru projekta “Balkan youth school” (Balkanska omladinska škola) koji u Sandžaku realizuje Udruženje “Svetionik” pod pokroviteljstvom Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) Republike Turske.

Domaćin polaznicima tog važnog obrazovnog programa koji se u Novom Pazaru realizuje već dva meseca biće YTB. Oni su za svoje goste iz Sandžaka pripremili uzbudljiv i detaljno isplaniran sedmodnevni program.

“Od početka realizacije projekta ‘Balkanska omladinska škola’ u Novom Pazaru s našim prijateljima iz YTB-a pripremali smo ovo važno studijsko putovanje i boravak u zemlji čijim se rezultatima divimo. Mnogi studenti i učenici odgodili su sve svoje obaveze u školama i na fakultetima kako ne bi propustili ovo veliko putovanje. Nekima je ovo, ne samo prva poseta Republici Turskoj, već i prvi put da putuju van svoje zemlje, tako da mi je zbog njih najviše drago i na tome smo zahvalni ljudima iz YTB-a koji su nam omogućili i putovanje i realizaciju ovog projekta neformalnog obrazovanja”, rekao je u izjavi za AA koordinator projekta “Balkanska omladinska škola” i predstavnik Udruženja “Svetionik” Sanjin Kolić.

Prilikom planiranja studijske posete Turskoj vodilo se računa da mladi saznaju ono što do sada nisu znali o istoriji bratskog naroda Republike Turske te o viziji koja je Tursku dovela do toga da danas bude deseta među vodećim privredama sveta, rekao je Kolić.

“Polaznici Balkanske omladinske škole već prilikom ulaska u Republiku Tursku mogu uvideti o kakvoj se uređenoj zemlji radi. Naša prva stanica biće grad Edirne. Kroz dva dana planiramo obići sve važne znamenitosti tog mesta Kompleks Sultan Bayezid II, džamiju Selimija i ostale spomenike važne u istoriji i kulturi Turske. Boravak u toj zemlji nastavljamo posetom Canakkaleu, potom putujemo za Istanbul i Ankaru. U Ankari smo na sastanku gosti predsednika YTB Abdullaha Erena kojem ćemo lično zahvaliti za podršku koju pruža mladima na putu sticanja znanja”, kazao je Kolić.

Prvo studijsko putovanje učenika i studenata iz Sandžaka, polaznika “Balkanske omladinske škole” bilo je u nedavno u susednu Crnu Goru.

Podsetimo, projekat “Balkanska omladinska škola” koji je namenjen mladima do 25 godina predstavlja višemesečnu obrazovnu platformu iz oblasti humanističkih, društvenih i religijskih nauka.

Ovo je drugi put da Udruženje “Svetionik” iz Novog Pazara projekat realizuje u Sandžaku.

AA

A. Ni.

Podeli