DruštvoVesti

UNS: Omogućiti Asanžu slobodu kretanja i novinarskog rada

Udruženje novinara Srbije protestuje zbog hapšenja osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža nakon odluke Ekvadora da mu ukine azil, koji je šest godina uživao u ambasadi te zemlje u Londonu.

UNS poziva Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara, organizacije koje se bave slobodom medija, govora i mišljenja da od britanskih vlasti traže dozvolu da Asanž dobije boravak u bilo kojoj zemlji sveta koja je spremna da mu pruži gostoprimstvo.

UNS podseća da su Asanž i njegove kolege iz Vikiliksa dali istorijski doprinos pravu građana širom sveta da saznaju činjenice koje su vlasti od njih krile.

“Države imaju pravo da štite svoje tajne, ali Džulijan Asanž je na delu dokazao zašto novinari ne smeju da im u tome pomažu”, navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije.

UNS je i ranije pozivao srpsku i međunarodnu javnost na solidarnost sa Asanžom, kome je pretio gubitak azila u Ambasadi Ekvadora u Londonu i koja mu je 2018. godine uskratila korišćenje Interneta i mogućnost da prima posetioce.

UNS je Asanžu 2011. godine, povodom Međunarodnog dana slobode medija, dodelilo nagradu “Zora” za slobodu medija.

Asanž je prvi stranac kom je ovo Udruženje, jedno od nastarijih novinarskih udruženja na svetu, osnovano 1881. godine, dodelilo nagradu.

Izvor: RTS
Podeli