DruštvoVesti

Obuka za direktore škole iz energetske efikasnosti

Privredna Komora Srbije u saradnji sa Nemačkom organizacijom za medjunarodnu saradnju GIZ organizovala je drugi krug obuka za energetsku efikasnost u školama u Novom Pazaru. Nakon obuke za domare, na red su došli i direktori koji su predavača upoznali sa stanjem škola da bi kroz zajedničku diskusiju i rezagovor o energetskoj efikasnosti uspešno pronašli načine na koje energija može da se uštedi.

U Srbiji se troši šest puta više nergije nego u Nemačkoj, a 40 odsto te potrošnje odlazi na grehanje, električnu energiju i snabdevanje toplom vodom stambenih i javnih zgrada medju kojima su i škole. Razlozi za tako veliku potrošnju su neodgovarajuća toplotna izolacija, zastareli sistemi grejanja i hladjenja i priprema tople vode ali i gubici energije prouzrokovani neadekvatnim održavanjem u upravljanjem. Sticanje novih navika domara, direktora, nastavnika ali i dece u školama imaju veliku ulogu u postizanju energetske efikasnosti.

Pored ulaganja u energetski efikasne rekonstruktivne mere, značajan faktor energetske efikasnosti je znanje. Da bi se ulaganja isplatila vaeoma je važno da oni koji održavaju infrastrukturu, njome upravljaju ili je koriste, poznaju i primenjuju mogućnosti za uštedu energije. Da bi se polaznicima pružilo što više informacija i primenjivih ideja za racionalno korišćenje i uštedu energije, u program obuke uključena su i veoma konkretna uputstva – od toga kako se pravilno provetrava učionica, do toga koliko se može uštedeti ako se na kraju dana isključe svi izvori energije kao što su osvetljenje i kompjuteri.

 

Podeli