Obuka za direktore škole iz energetske efikasnosti

Privredna Komora Srbije u saradnji sa Nema─Źkom organizacijom za medjunarodnu saradnju GIZ organizovala je drugi krug obuka za energetsku efikasnost u ┼íkolama u Novom Pazaru. Nakon obuke za domare, na red su do┼íli i direktori koji su predava─Źa upoznali sa stanjem ┼íkola da bi kroz zajedni─Źku diskusiju i rezagovor o energetskoj efikasnosti uspe┼íno prona┼íli na─Źine na koje energija mo┼że da se u┼ítedi.

U Srbiji se tro┼íi ┼íest puta vi┼íe nergije nego u Nema─Źkoj, a 40 odsto te potro┼ínje odlazi na grehanje, elektri─Źnu energiju i snabdevanje toplom vodom stambenih i javnih zgrada medju kojima su i ┼íkole. Razlozi za tako veliku potro┼ínju su neodgovaraju─ça toplotna izolacija, zastareli sistemi grejanja i hladjenja i priprema tople vode ali i gubici energije prouzrokovani neadekvatnim odr┼żavanjem u upravljanjem. Sticanje novih navika domara, direktora, nastavnika ali i dece u ┼íkolama imaju veliku ulogu u postizanju energetske efikasnosti.

Pored ulaganja u energetski efikasne rekonstruktivne mere, zna─Źajan faktor energetske efikasnosti je znanje. Da bi se ulaganja isplatila vaeoma je va┼żno da oni koji odr┼żavaju infrastrukturu, njome upravljaju ili je koriste, poznaju i primenjuju mogu─çnosti za u┼ítedu energije. Da bi se polaznicima pru┼żilo ┼íto vi┼íe informacija i primenjivih ideja za racionalno kori┼í─çenje i u┼ítedu energije, u program obuke uklju─Źena su i veoma konkretna uputstva – od toga kako se pravilno provetrava u─Źionica, do toga koliko se mo┼że u┼ítedeti ako se na kraju dana isklju─Źe svi izvori energije kao ┼íto su osvetljenje i kompjuteri.

 

Podeli