PolitikaSvetVesti

Netanyahu izgubio na prevremenim parlamentarnim izborima u Izraelu?

I izraelski premijer Benjamin Netanyahu i lideri Plavo-bijele alijanse bivši general Benny Gantz i centristički političar Yair Lapid proglasili su pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima u Izraelu.

“Desničarski blok predvođen strankom Likud ostvario je čistu pobjedu. Zahvaljujem građanima Izraela na ukazanom povjerenju”, objavio je Netanyahu u utorak uvečer, nakon što su zatvorena birališta.

“Pobijedili smo! Izraelska javnost je rekla svoje mišljenje”, kazali su Gantz i Lapid i dodali:

“Ovi izbori imaju jasnog pobjednika i jasnog gubitnika. Predsjednik može vidjeti sliku i pozvati pobjednika da formira sljedeću Vladu. Nema druge opcije.”

Iz oba izborna štaba obećali su da će pozvati saveznike da im pomognu u formiranju vladajuće koalicije.

U Izraelu su danas održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima nešto više od 5,8 miliona registriranih birača biralo novi saziv Knesseta. Birališta su zatvorena u 22 sata po lokalnom vremenu, a izlaznost birača bila je 61,2 posto.

Izlazne ankete pokazuju da se između Netanyahuovog Likuda i Plavo-bijele alijanse, koju predvodi Gantz, vodi tijesna borba.

Kanali 12 i Kan TV objavili su da Plavo-bijela alijansa ima tijesno vodstvo nad Likudom, dok je TV 10 objavila da su neriješeni.

Obzirom da niti jedna od spomenutih političkih opcija nema jasnu prednost moraće se čekati zvanični rezultati, koji će biti objavljeni kasno u noći.

Ukupno 41 politička partija učestvovala je u izbornoj trci za ulazak u parlament koji broji 120 poslaničkih mjesta. Na izborima su učestvovale i partije koje predstavljaju dva miliona Palestinaca koji su državljani Izraela.

AA

A. Ni.

Podeli