DruštvoVesti

U susret 558. rođendanu Novog Pazara

Brojnim manifestacijama, književnim večerima, bazarima, pozorišnim predstavama, eko festivalom, te karnevalom mladih biće obeležen 558. Rođendan Novog Pazara.

Na dan grada, u subotu, 20.aprila očekuje nas veliki koncert Bijelog Dugmeta na otvorenom.

Obeležavanje 558. godina od osnivanja Novog Pazara počinje predstavljanjem najmlađih, Dečijom likovnom kolonijom i Eko festivalom, u organizaciji Centra “Duga”.

Povodom otvaranja bioskopa, u KC Novi Pazar će se u večernjim satima okupili ljubitelji filma koji žele da vide ostvarenje legendarnog filma “Valter brani Sarajevo”.

Vikend je tradicionalno rezervisan za ekološke akcije na lokaciji izletišta Borići i tribinu, da bi početak naredne nedelje protekao u znaku izložbi fotografija: u Arhivu “Ras” pod nazivom “Otvorena vrata” i u Muzeju – gde će najboljim među učesnicima izložbe “Kulturno – istorijski spomenici Novog Pazara” biti uručene nagrade.

U duhu starih zanata i tradicije Turistička organizacija upriličiće “Pazar na dar”, prodajni bazar čiju ovogodišnju ponudu posetioci mogu da vide od 15. do 20. aprila u pešačkoj zoni.

Gradska biblioteka prirediće promociju knjige Hivza Gološa “Kralj Stefan Uroš i Nemanjići”, i takmičenje recitatora pod nazivom “Zavičaj se čuva pesmom”. Poštovaoci pisane reči imaće prilike da prisustvuju i promociji knjige “Rulet”, autora Avda Ćeranića.

Na rekreacionom centru u okviru manifestacije “Sport u škole”, čiji je organizator Sportski savez, biće organizovana prezentacija “ časova “Poligon”, a u sportskim veštinama nadmetaće se učenici nižih razreda osnovnih škola. U sferi sporta, očekuje nas i “Paraglajding open”, čiji su organizatori Sportski savez i RTO Sandžaka, kao i tradicionalna trka najmlađih “Brzinom do zvezda”.

U okviru obeležavanja 20. aprila očekuju nas i akcije Kancelarije za mlade “Bezbednost je moja odgovornost” i “Plešimo zajedno”, tribina „Najjači utisak mladih”, karneval na kome će se predstaviti polaznici vrtića i učenici nižih razreda osnovnih škola, program najuspešnijih učesnika ovogodišnjeg Festivala stvaralaštva mladih, izložba dečjih crteža u organizaciji predškolske ustanove “Mladost”, i prijem za najaktivnije čitalace u Gradskoj biblioteci, zatim promocija knjige Mensura Zukorlića “Oblici orijentalne kulture na prostoru Sandžaka”, pozorišna predstava Narodnog pozorišta Sarajevo “Gazi Husrev-beže ili: Bukagije” kao i promocija monografije “Stari zanati Yeni Pazara”, autora Elijasa Rebronje na gradskom trgu.

I ove godine Novi Pazar je u okviru rođendanskih aktivnosti domaćin Međunarodnog turnira u tavli koji godinama unazad u naš grad dovodi veliki broj gostiju.

 

Senada Kalić

Podeli