DruštvoVesti

NOVI PAZAR DOBIJA SAVREMENU ANGIO-SALU: Oštećeno srce brže do leka

Novi Pazar, jedan od retkih centara koji je bio “slepo crevo” za interventnu kardiologiju. Pacijenti sa infarktom, iz ovog regiona, moći će da dobiju pomoć u najvažnijih prvih sat vremena.

OPŠTA bolnica u Novom Pazaru uskoro bi trebalo da dobije angio-salu. Zahtev je zvanično podnet, a kako je “Novostima” potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, o njemu će se odlučivati sledeće nedelje. Argumentacija je takva da gotovo ne ostavlja prostor za negativan odgovor. Najbliži tercijalni centar je u Kragujevcu, na 157 kilometara udaljenosti, a do Beograda je 296 kilometara. Do Kragujevca se stiže za dva i po sata, do Beograda za četiri. A standard u kardiologiji za zbrinjavanje predinfarktog stanja i akutnog infarkta je – pomoć u okviru tzv. zlatnog sata, koju pacijenti iz Novog Pazara i okoline sada ne mogu tako brzo da dobiju.

Mreža angio-sala u Srbiji poslednjih godina je znatno proširena otvaranjem sala u Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Čačku, Valjevu… Ali je Novi Pazar sve dosad ostao “slepo crevo” za interventnu kardiologiju.

– Uspeli smo da u svim drugim oblastima medicine podignemo kvalitet zdravstvene zaštite, najviše zahvaljujući ideji da ovde dovodimo najbolje stručnjake iz tercijarnih ustanova u Beogradu, koju je podržalo Ministarstvo zdravlja – kaže, za “Novosti”, dr Meho Mahmutović, direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru. – Potpisali smo sporazume sa desetak ustanova – KCS, Institutom “Banjica”, Institutom za onkologiju, GAK “Narodni front”, “Tiršovom”, Institutom za majku i dete… Lekari iz ovih ustanova dolaze ovde da operišu. Doktor Dejan Pavlović iz “Fronta” uradio je od sredine prošle godine više od 100 laparoskopskih operacija.

U bolnici u Novom Pazaru najkomplikovanije operacije rade beogradski lekari – profesori Vlada Đukić, Radan Džodić, Željko Miković, Zoran Baščarević, Vladislav Vukomanović…

– Korist od takve saradnje je višestruka, najveća za pacijente koji dobijaju najbolju pomoć, manje odsustvuju od kuće, nema troškova transporta, a naši lekari tako imaju priliku da uče od najboljih – kaže dr Mahmutović. – Mi smo prošle godine poslali supspecijalistu kardiologije dr Muamera Bačevca u KCS, na edukaciju za rad u angio-sali, a ovih dana ćemo poslati i dr Borisa Pantovića i dva tehničara. Otvaranje angio-sale je ono što je ovoj bolnici najpotrebnije, a ona bi koristila kako pacijentima iz Novog Pazara, Tutina, Raške, Sjenice, tako i onim iz Leposavića, Leška, Zubinog Potoka i Severne Mitrovice.

U koronarnoj jedinici u Novom Pazaru na bolničkom lečenju godišnje bude od 450 do 500 pacijenata kojima je potreban tretman u angio-sali. Prostor za nju je, prema rečima direktora Mahmutovića, obezbeđen u sklopu internog odeljenja, a za opremanje i nabavku aparata potrebno je oko 56 miliona dinara.

U ŠEST centara u Beogradu i više od 10 u unutrašnjosti imamo više od 25 angio-sala. Interventni kardiolozi kažu da je cilj da se one otvore u svim centrima koji su od najbliže sale udaljeni više od 100 kilometara. To je izuzetno važno za kvalitet zbrinjavanja pacijenata u predinfarktnom i infarktnom stanju, jer ne mogu da se očekuju isti rezultati lečenja kada se infarkt zbrine odmah i bez ožiljka, ali kada se koronarografija uradi posle nekoliko sati i postavi stent na već formirano ožiljno tkivo.
Izvor: Novosti

Podeli