SvetVesti

Teroristi sa Novog Zelanda sudiće se za 50 ubistava i 39 pokušaja ubistava

Teroristi Brentonu Tarrantu (28) koji je u napadima na dvije džamije na Novom Zelandu usmrtio najmanje 50 ljudi, sudit će se za 50 ubistava i 39 pokušaja ubistava, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz policije Novog Zelanda saopćeno je da se očekuje da će u petak biti održano ročište pred Vrhovnim sudom te da će biti optužen za 50 ubistava i 39 pokušaja ubistava.

Tarrant se nalazi u pritvoru u zatvoru Auckland, koji je poznat kao zatvor sa najvišim sigurnosnim mjerama u zemlji. Očekuje se da će ročištu prisustvovati video linkom. Također, očekuje se i da će ročište trajati veoma kratko i da neće biti iznošenja nikakve odbrane nego da će biti provedene upravne procedure. Tarrant je ranije rekao da ne želi advokata.

Sud je odbio zahtjeve medija da prate ročište navodeći da mogu ući u sudnicu, ali da ne mogu snimati ni fotografisati.

U terorističkom napadu izvedenom 15. marta na džamije Al-Noor i Linwood, u Christchurchu, na Novom Zelandu ubijeno je najmanje 50 ljudi, među kojima su žene i djeca, a ranjeno je 50.

Ranije je ustanovljeno da je terorista rođen u Australiji povezan s “Pokretom identitarista” u Austriji te da je glasnogovorniku “Pokreta identitarista” Martinu Selleru pružio finansijsku pomoć.

AA

A. Ni.

Podeli