Svet

Na inicijativu Republike Turske održana sjednica Generalne skupštine UN

Na inicijativu Republike Turske, 2. aprila 2019. godine održana je sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija povodom gnusnih terorističkih napada na Novom Zelandu. U svom obraćanju Generalnoj skupštini, turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu je izjavio da terorizam nema religiju, jezik ili naciju. Rekao je: “Mi smo protiv svih oblika terorizma. Oni koji spajaju islam i terorizam, uzgajaju teror.“

Çavuşoğlu je također naglasio sljedeće:

“Na ovom mjestu danas osuđujemo napad protiv islama i čovječnosti koji se desio na Novom Zelandu, s poštovanjem spominjemo žrtve ovog napada i pokazujemo jednu izuzetno značajnu solidarnost. Stojimo uspravno pred svim teroristima ovog svijeta i šaljemo sljedeću poruku: nestaćete svi u spirali mržnje, netrpeljivosti, straha i nasilja koju pokušavate potaknuti. NIKADA NEĆETE USPJETI.

Jačanje napora u borbi protiv terorizma na globalnoj skali, zauvijek će biti jedan od najvažnijih prioriteta Turske.

Tragedija koju je uzrokovao napad u Christchurchu pokazala je svijetu da netolerancija, rasizam, islamofobija i ksenofobija hrane mnogo veće opasnosti za cijelo čovječanstvo nego što se misli. Iz tog razloga potrebno je objaviti globalnu mobilizaciju i jasno reći da niti jedan oblik rasizma, uključujući antimuslimanizam, antisemitizam i antihrišćanstvo neće nikada biti tolerisan.

Ne smijemo zaboraviti ni to da su nesmotreni političari i mediji koji uporno pokušavaju definisati islam terorizmom među glavnim faktorima koji su hranili ovaj teroristički napad. Terorizam nema vjeru, jezik, rasu i naciju. Terorizam je zločin protiv čovječnosti.

Pozivam Generalnu skupštinu da snažno podrži našu zajedničku opredijeljenost za borbu protiv svih predrasuda, diskriminacije, netolerancije, nasilja, mržnje, rasizma i terorizma u svijetu.“

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na ovom zasijedanju usvojila odluku o borbi protiv nasilja i terorizma koji se naslanjaju i zloupotrebljavaju vjeru ili religiju. Odluku koju je predložio Mevlüt Çavuşoğlu Generalna skupština je jednoglasno usvojila.

Podeli