Zabava

Beloglavi sup Dobrila, zbog lošeg snalaženja u prostoru, iz Turske se vraća avionom

Ženka beloglavog supa nazvana Dobrila, koja se izlegla prošlog juna na Uvcu, od samog početka se ponašala potpuno drugačije u odnosu na ostale supove.

Tokom obeležavanja, supovi su ili veoma agresivni ili se prave mrtvi. Dobrila je pak, bila potpuno pitoma. Po protokolu je markirana i puštena u prirodu, a već u decembru je pronađena u Turskoj.

Turski vojnici na sirijskoj granici pronašli su je i oporavili. Nekoliko puta su je puštali, ali se ona uvek vraćala. Zaključeno je da nije u stanju da se sama vrati u Srbiju, tako da će zahvaljujući državnim organima Turske biti vraćena avionom.

Na Uvcu će joj biti stavljen satelitski odašiljač kako bi nadležni mogli da je prate ukoliko opet bude imala nekih problema, objašnjava Zoran Karić iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

Inače, Beloglavi sup je dugačak 93–110 cm, a težak 6 do 13 kg. Po izgledu je to tipični lešinar Starog sveta sa belom ogoljenom glavom i vratom i žutim kljunom, širokim krilima i kratkim repnim perjem. Ptići su po izleganju goli.

Kao i drugi lešinari hrani se strvinama, pretežno uginulim životinjama koje nalazi krstareći nebom širokim područjima, često leteći u jatima. Često grokće i šišti naročito kada se hrani.

U Srbiji se gnezde i u kolonijama žive U blizini Sjenice.Ove ptice izlegu po jedno jaje.

RTS/RTVNP/GG

Podeli