DruštvoVesti

Uticaj mobilnog telefona na vid

U cilju edukacije mladih, organizacija ”Zeleni polumesec” nastavlja sa edukativnim aktivnostima za mlade. Za novopazarske srednjoškolce oni su sinoć organizovali tribinu o temi ”Uticaj prekomerne upotrebe mobilnog telefona na vid”.

Iako je tribina o uticaju prekomerne upotrebe mobilnih telefona na vid namenjena srednjoškolcima, ova tema u eri intrneta tiče se svih.

”Zeleni polumesec nastavlja aktivnosti koje smo radili prošle godine. Cilj je edukacija mladih, da delujemo preventivno edukacijom na bolesti zavisnosti”, kaže ispred organizacije Zeleni polumesec dr Jasmin Latović.

Doktorka Dženana Detanac istakla da je tema jako značajna ne samo za stručne krugove već i za šire javno mnjenje, naročito kad se ima u vidu da oftalmologe sve više posećuju deca sa smetnjama vida, uzrokovanim prekomernom upotrebom digitalnih uređaja.

”Treba da se priča o ovome zato što preventivne mere postoje. Postoji rešenje. Ja večeras kao neki prvi korak ističem balans. Za sve u životu je ravnoteža jako bitna. Nemoguće je pobeći od ekrana kojima smo okruženi na poslu, u školi, slobodno vreme trošimo kraj ekrana. Za početak, vreme koje ne moramo da trošimo kraj ovih uređaja, nemojmo”, kaže doktorka Detanac.

Kada je u pitanju procent ljudi koji prekomerno provode vreme uz digitalne uređaje i imaju probleme sa vidom – ističe doktorka Detanac – stanje je alarmantno. Savetuje da se o tome više priča, a poseban apel upućuje roditeljima, jer su deca, kako kaže, kategorija koja zaista može da se spase od prekomerne upotrebe digitalnih uređaja.

S.Lj.

Podeli