DruštvoVesti

Noć autizma

Na Međunarodni dan autizma puštanjem stotinak lampiona sa Gradskog trga Centar za autizam i razvojne smetnje CODE je obeležio noć autizma. Oni nisu želeli da govore o problemima osoba sa autizmom, već da roditeljima autistične dece pokažu da imaju podršku šire društvene zajednice, što je potvrio broj prisutnih Novopazaraca na ovoj manifestaciji.

Organizatori iz Centra za autizam i razvojne smetnje Code, koji svakodnevno rade sa decom i osobama oboelelim od autizma, na svetski Dan autizma nisu govorili o problemima. Naprotiv, u noći autizma, oni su sa Gradskog trga pustili stotinak lampiona u znak podrške autističnim osobama, ali i njihovim roditeljima.

”Danas nam je bilo bitno da roditelji dece sa autizmom i deca sa autizmom, vide ustvari kakvu podršku imaju od grada”, kaže predsednica Centra Code, Azra Crnovršanin.

Manifestacija u noći autizma je pokazatelj i da Centar kod ima podršku lokalne zajednice u ovom gradu.

”Mi smo Code centar za autizam i razvojne smetnje. Ovo smo organizovali u saradnji sa Karate klubom Feniks i Fitnes akademijom Transformacije, kao podršku imamo Sportski savez za sve ove manifestacije i za ovu večeras. Mislim da mi u Pazaru jako dobro radimo svoj posao po tom pitanju. Mi svakodnevno radimo na tome. Nama 2. april kao datum ništa ne znači. To je dan kao i svaki drugi. Ali simbolično ovo veče nam je bilo bitno da podržimo roditelje i porodice, da ih nekako izvedemo iz stigmatizacije i da vide koliku podršku imaju”, kaže Crnovršanin.

Autizam je veoma složen razvojni poremećaj koji se javlja tokom prve tri godine života, a njegov specifičan uzrok je još nepoznat. To nije retka pojava i prema nekim podacima u Evropi ima oko 5 miliona autističnih osoba. Prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština UN 2007. godine, Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. Aprila.

S.Lj.

Podeli