DruštvoVesti

Informatički smer otvara vrata mnogih fakulteta

Oni koji su proteklih godina birali IT u gimnaziji jer nisu znali čime bi se bavili kasnije u životu, kasnije su mogli da upišu različite studije, od tehnike do farmacije.

Za novi gimnazijski smer koji od septembra 2017. godine upisuju đaci opredeljeni za informacione tehnologije (IT) u široj javnosti čulo se tek pre godinu dana, kada su Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije odlučili da broj tih odeljenja prošire sa devet na 44. Ovih dana ponovo je aktuelizovana priča o njima, jer počinju pripreme za novi upisni krug učenika nadarenih za informatiku i računarstvo, koji bi već trebalo da se opredele da li školovanje usmeravaju u pravcu IT-a i od sredine maja prijave se za upis u izabranu gimnaziju.

Malo je, međutim, poznato da je šest gimnazija u Srbiji već odškolovalo prvu generaciju „ajtijevaca”, jer su te škole od 2014. formirale posebne razrede koji su u državno školstvo uveli programe Računarske gimnazije u Beogradu, a da su i pre toga imali neki vid eksperimentalnih informatičkih odeljenja.

Jedna od njih je sremskomitrovička gimnazija, čija direktorka Mirjana Đorđević naglašava da je u školi iz Sremske Mitrovice informatički smer, kao preteča sadašnjih IT odeljenja, uveden još 2004. i da su se prve generacije đaka uglavom opredeljivale za Fakultet organizacionih nauka u Beogradu ili Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. Ona ističe da su neki od učenika sa ovog smera već počeli da grade karijere u inostranstvu, dok je, na primer, njen nekadašnji đak Milan Lazarević završio softversko inženjerstvo na beogradskom Elektrotehničkom fakultetu i upisao master na istom smeru.

Na pitanje kakva budućnost čeka one koji su odabrali IT usmerenje, Milan Lazarević naglašava da je gimnazijski IT smer dobra opcija za sve osmake koji vole rad na kompjuteru, a nisu sigurni čime bi se tačno u životu bavili.

– Recimo, ja sam voleo kompjutere, nisam imao predstavu kako izgleda programiranje, a u gimnaziji sam shvatio da je to baš ono što me zanima. Neki od mojih školskih drugara su na istom smeru shvatili suprotno, pa su, na primer, upisali farmaciju. Gimnazija je odlična jer nudi tu slobodu izbora i pored upoznavanja programskih jezika i dalje đaci u njoj uče i istoriju, biologiju, hemiju i mogu da izaberu fakultet koji požele – ističe Lazarević i dodaje da će znanja iz programiranja koje učenici stiču na IT smeru biti potrebna za većinu profesija budućnosti.

I dr Aleksandar Pajić, savetnik ministra prosvete nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih, kaže da će ovi gimnazijalci biti konkurentni za upis na bilo koji fakultet zbog visokog nivoa informatičkog znanja, sve više potrebnog u svim strukama, ali da ne moraju da se opredele za prirodne nauke.

Gimnazija „Bora Stanković” u Nišu jedna je od dve u zemlji koje ove školske godine imaju čak tri odeljenja đaka nadarenih za informatiku i računarstvo. Ljiljana Zlatanović, direktorka, naglašava da je prošlog septembra, kada su formirali treće odeljenje, bilo đaka koji su položili prijemni, ali zbog ograničenog broja mesta nisu mogli da se upišu na veoma popularan smer na jugu Srbije.

– Poseban smer koji pokriva IT sektor u našoj gimnaziji u kontinuitetu imamo od 2005. godine, kada smo prvobitno oformili takozvani Informatički smer. Posle devet godina on je bio preimenovan u Odeljenje za obdarene udžbenike u računarskoj gimnaziji, a od školske 2017/2018. imamo ovaj novi IT smer. Poslednje dve godine nastava je unapređena time što za uskostručne predmete angažujemo profesore sa niškog Prirodno-matematičkog i Elektronskog fakulteta – naglasila je Zlatanovićeva.

Dodaje da im je država dala popriličnu svotu novca za obuku nastavnika, ali da im problem predstavlja nedostatak udžbenika koji bi pratili program pripremljen za IT smer, pa se profesori snalaze i kombinuju teme iz više školskih knjiga.

Ono što je na tom smeru u niškoj gimnaziji naučio delimično je, kako kaže, uticalo na bivšeg učenika Vuka Bibića da u rodnom gradu upiše čak dva fakulteta, Elektronski i Prirodno-matematički.

– Znao sam već na kraju osnovne škole da je moja budućnost vezana za programiranje. Pokazalo se da je izbor informatičkog smera u gimnaziji dobra ideja, pružio mi je bolju pripremu za prijemni, imali smo više matematike i učili naprednije stvari. Gimnazija mi je pružila dobru osnovu, ali ništa od toga ne bi bilo da znanje nisam nadograđivao samostalnim radom. Ništa bez učenja sa strane, ja sam letnje raspuste provodio na praksi u niškim informatičkim firmama – objasnio je Bibić i dodao da je očekivao da će mnogo više da se namuči studirajući dva fakulteta, ali je bez problema prvi semestar na oba završio sa svim desetkama.

I Vladan Nedeljković, direktor Gimnazije „Sveti Sava” u Požegi, naglasio je da od 2008. godine imaju ogledno informatičko odeljenje, a da se od 2014. nalaze u šestorki koja je počela da primenjuje program privatne Računarske gimnazije.

– Jako smo zadovoljni đacima sa tog smera, odlični su i bez problema upisuju fakultete. Od njih 16 iz prve generacije, 15 je upisalo tehničke i fakultete vezane za IT. Prijemni za nova gimnazijska IT odeljenja prilagođen je đacima, selektuje učenike koji imaju sklonost ka računarstvu i nema negativnih poena, zbog čega je onaj iz 2014. bio poprilično težak – objašnjava direktor Nedeljković.

IZVOR:RTV

Podeli