DruštvoVesti

Bogatstvo različitosti

 Planinarsko-ekološko udruženje “RAS” Novi Pazar u periodu od 29.marta do danas, organizovalo je seminar na temu “Interkulturalni dijalog protiv nasilja, ekstremizma i konflikata” koji je za cilj imao da okupi mlade srednjoškolce i studente iz raznih krajeva Srbije. Seminar je održan na Goliji koja je upravo zbog svojih prirodnih lepota izabrana za održavanje seminara, a poslednjeg dana, tj danas, gosti su obišli manastir Sopoćani, gradski muzej i prošetali Novim Pazarom, odakle će, kako kažu, zasigurno poneti dobre utiske.

Učesnici su bili rumunske, bugarske, hrvatske, srpske i bošnjačke nacionalnosti, koji su kroz razgovor i druženje razmatrali važne teme za naše društvo kao što su nasilje, ekstremizam i konflikti. Pored ovih aktivnosti organizovane su i mnoge druge kao što je razgovor na temu  ekologije, pa su šetali Golijom, upoznavali se sa njenim lepotama, bavili se sportom i dr. “Novi Pazar mi se mnogo svideo a naročito Golija, tako da su mi ova četiri dana boravka na ovoj planini mnogo značila jer sam se pre svega nadisala svežeg vazduha i pila najčistiju vodu u Srbiji”, kazala je Bojana Radmilo iz Sobora.

Boris Tiočalj, takođe iz Sombora, kaže da je Vojvodina mešovita sredina gde ima i Mađara i Hrvata i Rumuna i na pitanje da li je njegovo društvo mešovito i ima li razlike kaže da nema, da se svi druže, poštuju i uvažavaju a Žaklina Besedeš iz Subotice priča da nikada nije birala društvo po veri i naciji jer su za nju svi jednaki. Milica Nikolov i Demir Rujević, naši sugrađani ,ističu da su srećni što su svojim novim drugarima koji žive u jednonacionalnim sredinama mogli da predstave Novi Pazar u kome žive i Srbi i Bošnjaci na najlepši način i ispričali im da je upravo to bogatstvo našeg grada. Pričali su im o različitostima i sličnostima dveju kultura koje su najzastupljenije na ovim prostorima i o tome kako se mladi druže bez obzira na veru i naciju.

Predavač na seminaru bila je dr Filduza Prušević Sadović koja je izrazila zadovoljstvo što je ovaj seminar okupio ovoliko mladih iz raznih krajeva i gradova i što su imali priliku da nauče nešto novo kako bi mogli da svojim drugarima i sugrađanima prenesu iskustva i čak ih podstaknu da zaista  iza sebe treba ostaviti period koji je obeležen ratovima, nasiljem i ekstremizmom.                                 Danas je bio poslednji dan seminara koji su domaćini iskoristili da goste povedu u obilazak manastira Sopoćani, gradskog muzeja i Novog Pazara. Predsednik Planinarsko-ekološkog udruženja “RAS” Boško Mihailović, ocenio je ovaj četvorodnevni seminar uspešnim i rekao da će biti još prilika da se na ovakvim i sličnim dešavanjima dublje razgovara na ovu temu kako bi buduće generacije živele u lepšem okruženju. “Ovo je ujedno bila i sjajna prilika za promociju grada Novog Pazara, rekao je  Mihailović i izrazio nadu da će gosti koji su boravili ovde prethodnih nekoliko dana sigurno ponovo poželeti da dođu.

Inače, seminar je realizovan pod pokroviteljstvom OEBS misije u Srbiji.

B.V.

Podeli