Društvo

Dan omladinskih radnih akcija kroz foto-objektiv

Na gradskom šetalištu postavljena je izložba fotografija i tekstova koji govore o učešću Novopazaraca na različitim radnim akcijama u tadašnjoj državi. Izložba je organizovana povodom nekadašnjeg praznika, 1. aprila, Dana omladinskih radnih akcija. Iako je izložen samo dio opusa fotografija, na njoj su se prepoznali mnogi. Na jednoj od fotgrafija novopazarski akcijaši, rame uz rame, rade sa glumcem Ljubišom Samdžićem. Na drugima oni pomažu u realizaciji najvažnijih projekata za tadašnju državu.

” Fotografije su zaista originalne i predstavljaju jedan period kad je bilo ponosno biti akcijaš. U tom periodu brigade iz Novog Pazar su bile uvijek najbolje” kaže autor Senad Župljanin.

Izložba pokazuje da se na sličan način mogu realizovati krupni projekti, ali i poziva mlade da prožive ono što su njihovi roditelji, te da se uključe u radnu kaciju ORA Ribariće 2019. Komandant ove akcije, Kasim Zoranić, najavljuje da će izgradnja kod jezera Ribariće trajati više godina i da je to prilika da se Novopazarci još jednom pokažu na djelu. Jedan od akcijaša koji su se prepoznali na istaknutim fotografijama je i Đorđe Đuričković, bivši komadanat na radnoj omladinskoj akciji u Kruševcu, “Morava ’78.

” To se ne zaboravlja. Kakav je to entuzijazam bio. Kako su vredno, neumorno sa pjesmom išli u rad, a posle se družili”, rekao je Đuričković.

 

Podeli