DruštvoVesti

IBU Skoplje i ove godine stipendira studente iz Sandžaka

Internacionalni balkanski univerzitet IBU osnovan je u Skoplju 2006. godine od strane fondacije Uskup, čiji predsednik je Ajdovan Ademovski i rektor iz Turske, prof. Dr Mehmet Dursun Erdem i taj univerzitet iz godine u godinu nudi novitete studentima.

Zanimljiva je, međutim činjenica, da se na tom prestižnom univerzitetu školuje veliki broj dece iz Sandžaka.

Prema rečima prorektora Šenera Bilalija čak preko 100 studenata iz sandžačkih gradova je na tom univerzitetu, a neki od njih su već i diplomirali, stekli prestižna zvanja i sada rade.

”Naši diplomci rade u javnom sektoru, rukovodioci su privatnih firmi i ono što nas posebno raduje jeste činjenica da naši svršeni studenti obnašaju važne funkcije u državnim službama ili su pokrenuli svoj privatni biznis” objašnjava Bilali.

Ono na čemu insistira Internacionalni balkanski univerzitet  jeste kvalitet, naglašava on.

”Ovo moram posebno da istaknem. Mi smo, dakle, jedan od najozbiljnijih univerziteta i ono na čemu insistiramo i potenciramo jeste kvalitet obrazovanja, u koji neprestano investiramo. U protekle dve godine smo od strane Šangaj akademije, odnosno ustanove koja rangira univerzitete u čitavom svetu rangirani kao jedan od najboljih privatnih univerziteta u Makedoniji. To praktično znači da smo bolji i od državnog univerziteta” kaže Bilali.

Razlozi za to su višestruki, objašnjava dalje. Najpre, ističe intenacionalni, međunarodni  karakter univerziteta.

”Mi imamo oko 2.000 studenata, uglavnom sa Balkana, ali i iz Turske i evropskih zemalja,  što nas u potpunosti svrstava u rang međunarodnih univerziteta.  Još jedan važan preduslov za naš uspeh jeste i naš akademski kadar, koji je takođe internacionalnog karaktera. Naši profesori dolaze iz balkanskih zemalja, Turske, Azije, Evrope, Amerike, Kanade i mnogih drugih” ističe prorektor Bilali.

Ono na šta su posebno ponosni na Internacionalnom balkanskom univerzitetu u Skoplju jeste studiranje na engleskom jeziku, na kojem se obavlja sva nastava. To studentima pruža mogućnost  da tokom procesa visokog obrazovanja u potpunosti usavrše znanje engleskog  jezika.

”Ono na šta su trenutno usmerene naše aktivnosti jeste proces integracije u familiju evroatlantskih univerziteta. To praktično znači da će studenti, koji steknu diplomu našeg univerziteta, a znajući engleski jezik i uz kvalitetne diplome, moći lako da se usaglase i adaptiraju u proces evroatlantske familije” kaže Bilali.

Dugogodišnja praksa tog univerziteta u Skoplju jeste stipendiranje studenata. Intenacionalni balkanski univerzitet daje 500 stipendija za decu iz regiona, iz Sandžaka, Makedonije, Albanije, te drugih balksanskih zemalja.

”Planirali smo da ove godine, 27. aprila organizujemo prijemni ispit za studente koje ćemo stipendirati. Prijem ćemo obaviti ovde, u našem kampu koji predstavlja najveći, najluksuzniji  i najmoderniji kompleks na Balkanu. Naše stipendije će biti u visini od 100%, 75% i 50 % ukupnog iznosa školovanja. Kada se tiče Sandžaka, ne insistiramo da učenici dolaze u Skoplje, već ćemo mi doći kod vas, u Novi Pazar i druge sandžačke gradove. Ekipa Internacionalnog balkanskog univerziteta doći će kako bi u srednjim školama promovisala svoje obrazovne profile, a sa rukovodstvom gradske uprave, kako smo to činili i ranijih godina, definisaćemo datume za prijemni ispit za studente koje ćemo stipendirati, o čemu će oni biti naknadno obavešteni. Učenici koji postignu najbolje rezultate na prijemnom ispitu imaće tu privilegiju da se dalje školuju kod nas na raznim smerovima i disciplinama”

Internacionalni balkanski univerzitet inače ima osam fakulteta sa 30 smerova. Tu su fakulteti ekonomije,  komunikacija, primenjene umetnosti, tehnologije, tehnički fakultet, učiteljski.

Planovi menadžmenta ovde se ne zaustavljaju. Do 2020. godine na Internacionalnom balkanskom univerzitetu biće moguće studirati medicinu, stomatologiju, a potpuni novitet za ove prostore biće i avijacija.

”Mi smo već u procesu takozvanih duplih diploma, što podrazumeva da će se naši studenti, zahvaljujući saradnji našeg univerziteta sa turskim Univerzitetom tehnoloških nauka u Istanbulu  dve godine školovati kod nas, a dve godine u Turskoj i steći dve valide diplome. Isti sistem radićemo i sa Univerzitetom humanističih  nauka u Trakiji”

Bilali još jednom naglašava da je primarni cilj Internacionalnog balkanskog univerziteta u Skoplju postizanje najvišeg nivoa u kvalitetu obrazovanja uz primenu lokalnog kapaciteta i turskog potencijala odakle, prema njegovim rečima, imaju maksimalnu logistiku.

 

Razgovarala Senada Kalić

 

Podeli