Kultura

Studenti Državnog univerziteta pobjednici takmičenja „Gradimo mostove znanja“

Na međunarodnom takmičenju pod nazivom,,Gradimo mostove znanja” na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, na kojem je u protekla tri dana učestvovalo 12 ekipa studenata arhitekture i građevinarstva iz 5 zemalja, pobedili su studenti Državnog univerziteta, koji su osvojili prva tri mesta.

Prema pravilima takmičenja, u gradnji mostova od špageta pobeđuje ekipa koja u zadanim dimenzijama sastavi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje. Takmičari u gradnji mostova mogu da koriste samo špagete i lepak.

Konstrukcije od testenine mogu izdržati veću težinu nego što bi na prvi pogled izgledalo, pa je tako ekipa studenata građevinarstva Državnog univerziteta pod nazivom “Cukeri” osvojila prvo mesto, a njihov most izdržao je opterećenje od 90.8 kilograma tereta.

Most koji je timu studenata arhitekture “Archstrong” doneo drugo mesto izdržao je 44,75 kilograma, a studentska ekipa pod nazivom “DIM tim” koja je osvojila treće mesto napravila je most na kome je moglo da stoji 40.66 kg tereta. Merenju opterećenja mostova prisustvovali su svi takmičari.

Za pobedničke ekipe obezbeđene su prigodne novčane nagrade.U komisiji za ocenjivanje kvaliteta i izdržljivosti mostova, bili su : doc. dr Nazim Manić, asistent Petar Knežević, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Emir Ašćerić, dok je rektor Državnog univerziteta prof. dr Miladin Kostić bio počasni član komisije.

„Svi smo danas pobednici jer je Državni univerzitet bio domaćin studentima 11 univerziteta iz zemlje i okruženja i ovo takmičenje bilo je prava prilika za afirmaciju znanja, ali što je još važnije ovde su stvarani mostovi prijateljstva“-istakao je rektor Kostić.

Završnici takmičenja i proglašenju pobednika prisustvovali su: šef Kancelarije misije OEBS-a u Novom Pazaru Mikaela Turman, predstavnici Grada Novog Pazara Samir Lekić i Rifat Redžović, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžo i Sait Kačapor, čije su institucije pomogle organizaciju takmičenja. Među sponzorima takmičenja je i kompanija „ALK“.
Na takmičenju su učestvovali studenti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Podeli